Карин дом отбеляза 19-тия си рожден ден
Карин дом отбеляза 19-тия си рожден ден / Карин дом

Фондация Карин дом отбеляза с тържество 19-тия си рожден ден.  Деца от дома изнесоха концерт, на който показаха наученото към момента – песни, танци и стихотворения. За изминалите 19 години Карин дом успя да се превърне в разпознаваема и призната организация в сферата на услугите за деца със специални нужди и техните семейства.

За този период 1711 са децата и техните семейства, които са ползвали услугите на Карин дом, като близо 30% от тях са от страната. Обучените специалисти, учители и родители от цялата страна са общо 3158. През тази година в Карин дом насочват вниманието си към най-малките – кърмачетата и техните родители, както и децата с комуникативни нарушения и аутистичен спектър до 4-годишна възраст.

Развитието на организацията е част от стратегията за периода 2015-2020 г., която беше планирана въз основа на анализ на досегашната работа. Основни стратегически цели в дейността на Карин дом са повишаване на обществената чувствителност и разбиране относно социалната интеграция на деца със специални нужди, въвеждане на доказали ефективността си методи на работа и изграждане на партньорска мрежа от организации и институции за подобряване средата и качеството на живот на децата със специални нужди и техните семейства.

Кът за кърмене е новата инициатива, която предлага на майките уют и удобство в градината на Карин дом. Идеята е не само да се подкрепи кърменето, но и да се припознае Карин дом като Център, предлагащ услуги за всички деца и техните семейства.

"Малки +" е новата група за деца с комуникативни нарушения/аутистичен спектър и техните родители, която е допълваща услуга към програма Ранна интервенция. Целта е родителите да участват и на практика да осъществяват интервенциите, като следват насоките и стратегиите, предлагани от специалиста. Децата с аутизъм имат дефицити в общуването, взаимодействието с деца и възрастни и често проявяват предизвикателни поведения, с които родителите трудно се справят в ежедневието. Родителите се нуждаят от по-специални знания и умения, за да могат да играят и да общуват със своето дете. Това е основното, на което учим родителите на малките деца в група

Услугата "Малки +" е развита с подкрепата на Кати Хислоп от САЩ, специалист по Ранна интервенция и Специално образование в ранното детство (за деца на възраст от 0 до 5 години), консултант по аутизъм от Универси