Кандидати за общински съветници на реформаторите поискаха условия за бизнес и инвестиции
Кандидати за общински съветници на реформаторите поискаха условия за бизнес и инвестиции / Дарик Варна

Нов стопански подход, създаване на подходящи бизнес условия и ефективна администрация могат да съживят варненската икономика. Около това мнение се обединиха кандидатите за общински съветници от листата на местата коалиция "Реформатори и Патриоти - Решението за Варна" Николай Недков, Боян Керемедчиев и Григор Григоров.

Варненската икономика е в криза и жизнените й функции се влошават всеки ден, смята Николай Недков. Според него мерките на общинската администрация, които нарече "пудрене", не носят никакви резултати. В града има висока безработица, особено младежка, ниски доходи, вътрешна задлъжнялост на фирмите, невъзможност за покриване на кредити и липса на конкурентна среда, обясни Недков. Той даде пример с градовете София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, които изпреварват Варна по показатели. За това вина носи "командно - административният метод на ръководене", наложен от предишния кмет Кирил Йорданов, е мнението на кандидат-общинския съветник на реформаторите.

Според него администрацията създава спънки на бизнеса, в общината изкуствено се създават монополи, а вместо да се търсят инвеститори, те се прогонват. По думите на Недков местната хазна се източва със завишени цени при изпълнение на обществени поръчки от фирми - монополисти.

Икономиката на Варна може да се съживи като се насърчи бизнесът, посочи той. Николай Недков подчерта, че общинските такси в морската столица са едни от най-високите в страната и трябва да бъдат намалени и преразгледани в съответствие с нуждите и възможностите на бизнеса. От особено значение е привличането на инвеститори, както и стопанският подход в ръководенето на общински дружества и предприятия, смята Недков.

Той има и идея за създаване на фирмен омбудсман, който да работи в полза на бизнесмените.

За да има Варна просперитет, са нужни визия и конкуренция, посочи Григор Григоров. Според него, за да се развива градът, трябва да се обърне внимание на работеща индустрия, IT-сектора и малкия и среден бизнес.

"Аз съм против моловете. Това са ефектни, краткосрочни инвестиции с дългосрочен негативен социален ефект върху цялата общност. Против съм и големите хипермаркети и магазини, които ни заливат със стоки с неясен произход", коментира Григоров, според когото във всеки квартал трябва да има малки бакалии, хлебарници и магазинчета. Би могло да се създаде агенция, която да обследва къде и какви търговски обекти да има във всеки район според населението и площта му, добави той.

Много важно е правилата да се спазват, а това става с тотален контрол, максимална публичност и бърза и ефективна администрация, каза още Григоров. Той даде пример с шума от дискотеките, който тормози варненци, но въпреки това мерки не се взимат.

Община Варна отблъсква утвърдени инвеститори, а средата за бизнес е лоша, е мнението на Боян Керемедчиев. По негови думи потенциалните инвеститори с идеи се рекетират от "така наречените лобисти" в администрацията. Именно затова трябва да се създаде общинска Агенция за инвестиции и към всеки инвеститор да се зачисли служител, който да съдейства при всички процедури, смята кандидатът за общински съветник.

"Когато самите предприемачи са удовлетворени, те са най-добрата реклама и ще привличат свои колеги", обясни той.