Калиакра навършва 30 години
Калиакра навършва 30 години / Варна утре

Ветроходът "Калиакра" навършва 30 години днес. По случай рождения ден на баркетината министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ще валидира пощенска марка, посветена на  годишнината от пускането на вода на плавателния съд.

Марката ще бъде валидирана на борда на ветрохода заедно с председателя на Съвета на директорите на Българския морски квалификационен център Христо Боев.

Събитието ще се състои от 12:00 часа, на Морска гара Варна. На тържеството ще присъства и кръстницата на "Калиакра" Лидия Славова, поканени са и всички бивши капитани на кораба.

През всичките 30 години българският ветроход прославя страната ни по света. Прекосяването на Атлантическия океан, участието в множество международни регати, приемането на борда на бележити световни лидери и короновани особи еднозначно определят „Калиакра" като лидер по време на домакинството ни на SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014.

Със старта на първия етап на 3 май, „Калиакра" ще направи своето завръщане на световната ветроходна сцена. Последната впечатлявaща проява на учебния ветроход бе в изданието на регатата „Tall Ships Race Historical Seas" през 2010 г.

Командването на баркентината е възложено на капитан Делян Радев, който има многогодишен стаж на борда на „Калиакра", както и стаж като помощник и старши помощник-капитан на други ветроходи, включително и чуждестранни. Повечето от членовете на екипажа са утвърдени фенове на ветроходството и участници в различни регати. След завършването на множество текущи ремонти на 5 април баркентината застанa на кея на Морска гара- Варна, където се провежда преглед и потягане на ветрилата и ще бъдат извършени няколко тренировъчни плавания във Варненския залив.

Подготовката на кораба и тренировъчните плавания ще се провеждат ускорено по строго спазван график до началото на регатата. По време на отделните етапи на борда на "Калиакра" се предоставят и места за пътници, които желаят да почувстват тръпката на морското ветроходство. Местата са продадени на чужденци, като има свободни от резервации каюти единствено за етапа от Варна до Новоросийск в периода 2-ри май - 10-ти май. След приключване на регата в румънското пристанище Констанца, за прехода на „Калиакра" до Варна на борда ще бъдат приети за практическо обучение допълнително 20 варненски деца и техните родители, които предварително ще бъдат извозени до Констанца с автобус.

Основен рекламодател и спонсор на „Калиакра" за тази регата е „Параходство Български морски флот" АД. Активно ще е и участието в регатата на община Варна,като с логото на кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата през 2019 г. баркентината ще стане посланик на каузата по света.