/ iStock/Getty Images
Качеството на морската вода край 21 плажа е отлично, а край 2 – добро. Това обяви днес пред журналисти д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ – Варна. Тя допълни, че традиционен период за първо водонабиране се прави в края на месец май. „И тази година първите проби бяха взети в началото на седмицата от 23 зони от Златни пясъци до Бяла. Качеството на водата в 21 от тях е отлично, а в 2 – Офицерски плаж и Аспарухово – добро. Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо. През октомври м.г., след аварията, пробите от района на Аспарухово бяха между ниво отлично и добро", заяви още д-р Михайлова.

Подробности по ремонта на авариралия тръбопровод даде кметът Иван Портних: „Днес от 13 ч., след разрешение от „Морска администрация", започна поредната подводна операция в района на фарватера. В момента екип от водолази работи по откриване на фланеца за освобождаване на втората част на тръбата. Под водата са 1 робот за заснемане и водолаз с 2- ма осигуряващи на повърхността. Общо 14 човека с 3 плавателни средства работят на смени. Екипът е в пълна готовност и за работа в тъмната част на денонощието, при осигуряване на възможност от корабния трафик", каза кметът. Той допълни, че след като бъде извадена втората част на тръбопровода, следва обследване на трасето на третата част, за да се вземе решение за състоянието й. Започват и изкопите на трасетата. Във вторник трябва да пристигне новата част от тръбата – 270 м., която ще бъде на 22 м. дълбочина от повърхността на водата. Изкопът, който трябва да бъде направен е голям, защото от 12 м. на южния бряг, дълбочината трябва да стане 22 м. При подходящи метеорологични условия ремонтът трябва да приключи за около месец и половина.

„Относно въпросите за качеството на водата - за разлика от мнозина други пенкилери, аз не съм експерт по морски води. Затова съм в постоянна връзка с проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, както и директорите на другите ведомства, ангажирани с екологията. Проф. Мончева ми предостави снимки, от които ясно се вижда, че огромни полета с два вида планктон – тъмен и тюркоазен, има от нос Калиакра до Констанца, както и на юг към Бургас. Не само във и край Варненското езеро, каквито спекулации се чуха", каза Иван Портних. Той допълни, че инж. Десислава Консулова, директор на Черноморска басейнова дирекция, ще се произнесе окончателно за качеството на водите, след като станат ясни резултатите от вторите проби. Община Варна ще изпълни всички мерки, ако такива бъдат предписани от съответните екоинспекции.

По предложение на кмета от днес областният управител Стоян Пасев е наредил да започне проверка на заустванията на цялата територия на Варненското езеро, разположено в три общини. „Ще обследваме всяка тръба, а резултатът ще е ясен до седмица", каза Стоян Пасев.

По повод твърденията, че ремонтът на тръбопровода е забавен, кметът Иван Портних заяви: „Веднага след като бяхме уведомени от ВиК Варна за аварията, бе свикана комисия, с участието на всички институции, като РИОСВ, Басейнова дирекция, „ВиК" Варна. Община Варна не отговаря за качеството на морските води, а за инфраструктурата. Затова изискахме цялата документация по случая от МОСВ, тъй като те са били възложител за изграждане на тръбопровода през 2009 г., избрали са изпълнител и са сключили договор. Направен бе подводен оглед на обекта, въпреки зимните условия, изработен бе проект за ремонт на тръбопровода. Изпратено бе уведомително писмо до гръцката фирма, за да извърши ремонта, тъй като обектът бе още в гаранция. Това обаче не стана факт. Затова сега ще си търсим парите от фирмата, чрез съда. Всички имаме интерес ремонтът на тръбопровода да приключи максимално бързо и смятам, че ние се справяме с това".

Кметът призова да се спрат спекулациите по темата, за да не се създава напрежение в началото на туристическия сезон, който ще бъде труден. „Има проблем и ние работим за неговото решаване. Жалкото, е че аварията активира и цъфтеж на политически планктон и  на разни други морски организми", допълни Иван Портних.
БТА