Сезират Европейската прокуратура заради действия на Общината
Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова ще сезира Европейската прокуратура заради действия на Общината, предава NOVA.

Според нея администрацията умишлено саботира работата на автоматизираната билетна система в града, която е изградена с европейски средства.

Якова посочи, че заради вандалски прояви валидаторите в автобусите много често са счупени. По думите ѝ е имало план да бъдат инвестирани три милиона лева в нови машини.

Две увеличения на заплатите на служителите в градския транспорт във Варна

Средствата обаче не са заложени в бюджета за тази година, а с тях е трябвало да бъдат осигурени и нови контролни устройства. В резултат, в момента варненци се возят безплатно, а това генерира огромни загуби.

"Установих, че за първото тримесечие на 2024 година разликата спрямо предходното е 180 хил. загуби", посочи Янкова. Тя добави, че прогнозите за загуби за Община Варна заради саботирането на билетната система в края на годината, ще бъдат в размер на 800-900 хиляди лева.

Медийните изяви на Биляна Якова могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата нея, което предстои. Това коментира заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов в отговор.

Според заместник-кмета по финансите на Варна цитираните от Якова цифри са лъжливи и манипулативни. И твърди, че в продължение на повече от седем години тя е взимала заплата за дейност, която от гледна точка на институциите не се извършва.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg