Християнски наркоцентър помага и на зависими мюсюлмани
Християнски наркоцентър помага и на зависими мюсюлмани / zahorata.com

Центърът за духовно обгрижване на наркозависими към храма в "Аспарухово" има спешна нужда от нова сграда. За момента той е единствен по рода си у нас. Не получава държавно финансиране, но дейността му се разраства. В момента в него се лекуват осем души, двама чакат за настаняване, обясни основателят на центъра отец Георги Фотакиев. Общината дава 20 – 30 хиляди годишно за издръжка на звеното, което вече е лицензирано. С още толкова средства обещала да помогне и митрополията.

Отец Георги започва да се занимава с наркозависими през 99-та година без да има предварителна нагласа за това. До момента през неговия център са преминали много момчета с проблеми с дрогата от цялата страна. Свещеникът дори не помни техния брой. Заради това, че успява да лекува с вяра наркоманите, центърът се търси от зависими не само от страната, но и от чужбина. В него подкрепа са намерили хора от Америка, Турция, Израел и Белгия. Различното вероизповедание не пречи на духовното лечение, разказа отец Георги. Дали младежът изповядва християнска, или мюсюлманска религия, няма никакво значение.

„Винаги има диалог на тема вяра. Няма натиск да станеш непременно православен. Разговаря се открито. Не може да има пет истини. Истината е една“, коментира варненският свещеник.

У нас има твърде малко неправителствени организации, които се занимават с психосоциална рехабилитация на наркозависими. Именно заради това те са слабо финансирани от държавата, смята Елмира Нешева – старши експерт в Националния център по наркомании. Центърът към храма в „Аспарухово“ е единственият у нас, в който църквата лекува чрез вяра момчета с наркотична зависимост. Дори специалистите на отричат ролята на духовенството в борбата с дрогата.

„Това е едно връщане на младите хора към духовността. Това е нещо, което липсва в нашето общество. Всичко е изместено към материалното, външното. Вътрешната, духовна ангажираност на човека като морални ценности много липсва“, посочи Нешева.

Строго индивидуално за всеки човек, зависим от наркотици, е какво точно би му повлияло, обясни специалистът. Затова едни успяват да се справят с проблема в комуна, а други я напускат безрезултатно. Все още обществото възприема наркоманите като хора, които сами са си виновни, коментира Елмира Нешева. Според нея дрогата е болестта на модерното общество, което не създава и не твори, а консумира. Основна роля в борбата с наркотичната зависимост има семейството. Близките хора са тези, които могат да те измъкнат от наркотичната дупка, в която си изпаднал. Подкрепата им е изключително важна, смята едно от момчетата на отец Георги. Филип е на 34 години, семеен. Преодолял е наркотичната зависимост. В момента работи в центъра в „Аспарухово“ и помага на момчета със сходна съдба. Макар че се е откъснал от наркотиците след дългогодишна употреба, Филип признава, че борбата продължава цял живот. А бивш наркоман няма.

„Това е човек, който е преминал през някакви препятствия и грешки. Това не означава, че трябва да му сложим етикет, да го поставим в някаква рамка и повече никога да не приемем, че е нормален. Сбъркал е, живял е по грешен начин, поправил се е и му даваме шанс“, обясни пред Дарик Филип.

Отказването от наркотиците е два вида – физическото спиране на дрогата и преодоляване на психическата абстиненция, която отнема поне 6 месеца, обясни отец Георги. Ако не се работи с човека и той не получи навременна помощ, тя може да продължи и с години.