Филм в бутилка плава от Варна към далечни океани и морета
Филм в бутилка плава от Варна към далечни океани и морета / снимка: школа „Дедал“
Филм в бутилка плава от Варна към далечни океани и морета
67957
Филм в бутилка плава от Варна към далечни океани и морета
  • Филм в бутилка плава от Варна към далечни океани и морета

Филм в бутилка плава от Варна към морета и океани по целия свят. Това е част от най-новия проект на школата по изкуствата „Дедал”, която създаде документалния филм „Писмо в бутилка”. Лентата е запечатала емоциите и вижданията на близо 40 деца на различна възраст за проблемите на света и техните решения.

„Направихме 100 бутилки от художествено стъкло, които са “облечени” в интересни плетива и затворени със специален корк и червен восък. Всяка бутилка има баркод, който показва географското местоположение на школата ни. Освен писмо на български и на английски език, в което сме описали идеята си, вътре сме сложили и по една флашка с документалния филм. Дигиталният носител е поставен във втора по-малка бутилка, за да може, ако външната се счупи, малката да изплува”, обясни пред Дарик художникът Дарин Сотиров, един от авторите на идеята. Той разкри още, че под тапите на шишетата има светодиоди, които ще светят за един месец в морето.

Около половината от бутилките вече са пуснати в морето. „В навечерието на Деня на Черно море с децата се качихме на баркентината „Роял Хелена”. Влязохме навътре в морето, където северните течения вече тръгват на юг и минават покрай нашите брегове. Хлапетата пуснаха по една бутилка с мечти, сега очакваме да видим кой ще ги намери”, не скри емоциите си Сотиров.

Една от мечтите на екипа на "Писмо в бутилка" е филмът да бъде видян от повече хора, а посланието му да се разпространи далеч по света. Освен в Черно море бутилки с послания от Варна ще бъдат пуснати и на много други екзотични кътчета. От школата са се свързали със свои приятели, които пътуват по далечните морета – капитани, моряци и др. „Всеки, когато тръгва, минава през ателието, взима по една бутилка с документалния филм и я пуска в морето. Инж. Георги Георгиев, който кара един от най-големите пътнически кораби, след дни ще мине Екватора и ще заснеме кратко видео как пуска посланието ни на самия Екватор”, добави художникът.

Той обаче отказа да разкрие по какъв начин бутилките фигурират във филма. „Трябва да гледате филма. Не можете да разкажете една картина. Филмът е малко по-различен от съвременното документално кино. Има много поетика, много творби, много хора на различни възрасти, които казват: „Искам”, „Ще направя”, „Обичам”, „Знам”. Говорят с лека тъга и много умения за ежедневието и бъдещето, което трябва да променим”, изтъкна Сотиров.

Според него лентата е явление за културния живот на страната, не само за Варна. „Филмът е философски. Освен това с деца и то занимаващи се с изкуство не е правено нещо подобно. Освен това е създаден от художници и гледната точка е друга. Има интересни композиции и символики”, разкри Дарин Сотиров.

Другите двама автори на идеята са художникът Цветан Кръстев и скулпторът Свилен Георгиев. Режисьор и оператор на филма е Георги Кръстев, а авторската музика е на Меги Саркисян. Лентата вече е селектирана за участие в 20-тия фестивал на българския документален и анимационен филм "Златен ритон" през декември в Пловдив. Предстои и участие в престижни международни фестивали за документално кино в Европа и САЩ.

Официалната премиера на филма във Варна ще бъде на 10 ноември 2013 г. /неделя/ от 18 часа на основна сцена на ДТ "Стоян Бъчваров".

Репортаж по темата можете да чуете ТУК

Ето го и трейлърът към филма: