Експерт: Учениците пият, за да дръпнат шалтера, не за кеф
Експерт: Учениците пият, за да дръпнат шалтера, не за кеф / Sofia photo agency, архив

Съвременният ученик пие алкохол с цел да се напие бързо, а не заради удоволствие от употребата. Това коментира в предаването зала „Пленарна” по Дарик д-р Борислав Станчев – главен експерт в общинската дирекция „Превенции”.

80 процента от варненските ученици между 9 и 12 клас пият алкохол, сочи изследване на дирекцията. Половината от анкетираните го правят не по-малко от 10 пъти месечно, като в допитването е включена и употребата на чаша вино, бира или 50 грама концентрат. Според д-р Станчев случаите на напивания сред тийнейджърите се увеличават заради разбирането им за купон.

„Превърнало се е в част от тяхната практика и ежедневие. В съзнанието им алкохолът е част от забавлението. Най-често пият бира, след това концентрати и комбинация от двете. Комбинирането на видове алкохол е опасно, но най-вече е проблем скоростта, с която то става. Например родителите ще пият една-две ракии със салатата, след което ще продължат с бира или уиски. Това е комбиниране, но проточено в 3-4 часа. Проблем е едновременното комбиниране - ако текила се пие с бира. С годините се промени и моделът на пиене. Преди се толерираше пиенето, но не напиването, а жената по правило не трябваше да е пияна. Сега всичко е насочено към бързото напиване. Целта е да се „дръпне шалтера“ колкото се може по-бързо”, каза д-р Борислав Станчев.

Въпреки забраната за продажба на цигари и алкохол на непълнолетни лица, подрастващите успяват да се сдобият с тях. Според специалиста това най-често се дължи на факта, че в големите градове има квартални магазинчета, които продават без оглед на възрастта. „Проверки се правят постоянно, но преди всичко е важно съзнанието на самите продавачи. Те казват: какво от това, че продавам на непълнолетни, нали правя оборот”.

Средната възраст на лицата с хероинова зависимост във Варна се е покачила от 23 на 30 години, посочи д-р Станчев.

„Изследвали сме близо 300 човека. Резултатите показват, че няма млади попълнения сред зависимите от хероин. Проблемът при тях е, че са правили многократни неуспешни опити да спрат с наркотиците. Вероятно голяма част от тях няма да спрат никога и работят само и единствено, за да си набавят средства. Загубили са надежда, че могат да променят нещо в живота си. Докато преди 5 години имаха желание да спрат, сега са станали доста примирени”, коментира той.

Най-търсеният и достъпен наркотик във Варна продължава да е марихуаната. Причината е, че се произвежда в България и се употребява от широк кръг от младежи.

„Дори и някой да не разполага с нея, то ще има приятел или познат, който може да му достави. Това е стока, която предлага лесни пари за хората, които я продават. Те не са колумбийски наркодилъри, а младежи, които най-често предлагат на свои приятели. Много по-трудно е да се набави хероин, защото предлагането му е по-ограничено. А и има специфика по отношение на ползването му – обикновено се инжектира”.

Високата цена пък прави кокаина неприсъстващ на пазара. Заради това втори по достъпност са метаамфетамините, които също се произвеждат в България, добави еспертът.

„Използват се медикаменти, които съдържат псевдоефедрин. Тези медикаменти се ползват например при настинка. Поради тази причина интоксикацията при употреба на метаамфетамин може да дойде не от самото вещество, а от примесите. При някои хора метаамфетамините могат да доведат до това, което очакват - еуфория и лекота. При други се стига до напрегнатост и безсъние”, обясни д-р Борислав Станчев.

За да заобиколят закона, производителите на наркотични вещества са прибегнали до промени в състава и така се разпространява т.нар. дизайнерска дрога. Тя имитира действието на разрешени вещества. На първо място са имитаторите на канабиса, а след това на останалия вид наркотични субстанции – кокаин и метаамфетамин.

Дизайнерската дрога се продава по интернет. Тъй като там не е толкова строг контролът, лесно може да достигне до крайния потребител.

„Маскират ги като соли за вана и ароматизатори. Така много трудно може да се контролира, след като на етикета пише, че се пренася ароматизатор”, допълни експертът от общинската дирекция „Превенции”.