Екоактивисти опаковат комин на варненска болница
Екоактивисти опаковат комин на варненска болница / Sofia photo agency, архив

От комина на варненската болница „Св. Анна" ще бъде спуснат 9-метров транспарант с надпис „Инсинераторите убиват". Акцията, организирана от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, е насрочена за 10 часа.

Целта на демонстрационния пърформънс е в Договора за присъединяване и документите на Оперативна програма „Региони в растеж" да бъдат включени възможности за болниците да кандидатстват за европейски средства за закупуването на модерни съоръжения за безопасно унищожаване на биологичните отпадъци, обясни за Дарик Илиян Илиев, председател на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Високият 25 метра комин е част от неработещия инсинератор на бившата Окръжна болница. С опаковането му ще приключат дейностите, свързани с кампанията за екологично чисто унищожаване на болничните опасни отпадъци на екоорганизацията.

Транспарантът ще бъде спуснат от върха на комина с помощта на двама професионални алпинисти. Жълтото платно с червено-черен надпис и изобразен череп ще остане там поне 4 дни, посочи Илиев.