Джиков: Необходима е зелена вълна за линейките във Варна
Джиков: Необходима е зелена вълна за линейките във Варна / личен архив

Във Варна може да се осигури „зелена вълна” за линейките. Липсва единствено управленска воля. Това заяви в студиото на Дарик кандидатът за кмет на Варна Добромир Джиков, който представи акцентите от програмата си, свързани със здравеопазането. Той обясни, че градът отдавна разполага с много скъпа система за организация и управление на светофарите. „Технически сме подготвени, никой досега не е имал волята да го въведе – с тръгването на линейката веднага да се осигури „зелена вълна”,  изтъкна той.

Кандидат-градоначалникът каза също, че ако бъде избран да управлява Варна през следващите 4 години, ще предприеме действия за увеличаване дела на общината в болница „Св. Анна” и превръщането й в основен акционер. Това, според Джиков, може да стане чрез прехвърляне на капиталите на част от съществуващите общински лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ в капитала на дружеството. „Тъй като Община Варна ще носи пряка отговорност за ръководството, организацията, качеството на предлаганите медицински услуги и финансовото състояние на лечебното заведение, ще се намалят общите административни разходи. Ще се открие възможност за създаване на Диагностично-консултативен център, в който лекарите от „Св. Анна” да работят по договор с НЗОК”, поясни Джиков.

Той предлага още да бъдат разкрити денонощни специализирани консултативни кабинети към Диагностично-консултативния център на „Св. Анна”, с което ще се намали натовареността на спешното отделение в болницата и значително ще се съкрати времето на обслужване на пациентите. Джиков ще настоява и да има денонощен стоматологичен кабинет в „Дентален център I”, като дейността му се финансира от местната хазна.

Кандидат-кметът е на мнение, че кризата с недостига на спешни лекари може лесно да се реши. „Варна е център на медицинското образование. Чрез бонуси и стипендии ние можем да задържим младите лекари, които произвеждаме, да работят тук. Самите специалисти обаче трябва да знаят къде и за какво ще работят, те трябва да имат възможност за кариерно развитие и финансова обезпеченост”, допълни Джиков.