Две общински дружества без печалба, „Пазари” – със 700 000 лв.
Две общински дружества без печалба, „Пазари” – със 700 000 лв. / netinfo

Само две от първите девет варненски общински дружества, които представиха финансовите си отчети за първата половина на 2009 година, не са на печалба. Това са „Жилфонд” и „Дезинфекционна станция”, чиито баланс за полугодието е нулев. Най-голяма печалба от близо 700 000 лв. отчитат „Пазари”.  „Обреди” и „Градски транспорт” са „на плюс” с 300 000 лв., „Училищно столово хранене” – 78 000 лв., „Стопанска спомагателна дейност” – 54 000 лв., Дворецът на културата и спорта – 25 000 лв. и „Общинска охранителна фирма” - 14 000 лв.

Комисията от общински съветници, която се е запознала с докладите, е останала удовлетворена от резултатите, обяви пред журналисти председателят на местния парламент Борислав Гуцанов. Той увери, че общински дружества няма да бъдат продавани или приватизирани, но „Жилфонд” и „Дезинфекционна станция”  могат да бъдат преобразувани.

Електронна картотека на всички тъговски места трябва да направи до есента ръководството на „Пазари”. От дружеството са се ангажирали да подобрят и условията на Централния пазар. Наемателите ще плащат предварително две вноски като депозит, а обектите ще продължат да се отдават на търгове с явно наддаване. Премахването на бараките заради продължението на улиците  „Георги Пеячевич” и „Дрин” ще продължи, заяви още Гуцанов.

Изработването на концепция за играждане на крематориум е възложена на ръководството на „Обреди”. Предварителният проект трябва да бъде готов до няколко месеца. В момента се извършват проучвания за нов гробищен парк, чийто капацитет ще бъде достатъчен през следващите 50 години, каза Гуцанов, но не пожела да разкрие къде ще се намира теренът. Процедурата за играждане на гробище в квартал „Виница” се очаква да приключи в близките месеци. Паркът в село Тополи ще бъде разширен, но при разумна цена за съседните парцели, предупреди председателят на общински съвет.

Най-тежко ще се отрази кризата на Двореца на културата и спорта заради намалението на наемите и на интереса към търговските изложения, смята Гуцанов. Въпреки очаквания спад на приходите, ще бъдат отделени средства за най-належащите ремонти.