Двама души в болница след консумация на миди и раци
Двама души в болница след консумация на миди и раци / Dariknews.bg, архив

Мъж и жена са настанени в клиниката по токсикология във Военноморска болница след консумация на миди. И при двамата става дума за алергични реакции, заяви пред Дарик завеждащият клиниката доц. Снежа Златева. „Това не означава, че самите миди и раци, които хората са яли, са отровни, а те са проявили алергия към белтъка на тази храна”, обясни доц. Златева и допълни, че и двамата пациенти са около 60-годишни.

Има много хора, които са алергични към раци, скариди, калмари, миди и други видове морска храна. Наблюдават се както моноалергии (само към един от видовете), така и кръстосани алергии (например и към миди, и към стриди). Най-честите симптоми са обрив, диария, подуване на устните и лицето, затруднено дишане.