ДСБ разочаровани от министерски отговор за Алея Първа
ДСБ разочаровани от министерски отговор за Алея Първа / netinfo

Като „твърде общ” и „по-скоро разочароващ” определиха от ДСБ отговорa на Росен Плевнелиев за нарушения при сделката за продажба на 122 дка в Морската градина на „Холдинг Варна” АД. По време на последния парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заяви, че пълната проверка скоро ще бъде готова, но засега не са открити съществени нарушения.

Ако нещо е сигурно, то е, че има данни за нарушения, коментира във Варна Радан Кънев, член на Националното ръководство на ДСБ. Според него от отговора на Плевнелиев си личало, че министерството няма да заведе граждански иск за възстановяване на собствеността.

Отговорност на правителството е да заведе дело и не може изпълнителната власт да се оправдава, че по случая има прокурорска проверка. Само съдът може да прецени дали сделката е недействителна, но само МРРБ може да заведе иск, добави още Кънев. Той нарече парламентарното питане, отправено от Иван Костов, „пробен камък” дали изпълнителната власт има сериозни намерения за възстановяване на контролната си функция, но отговорът бил по-скоро разочароващ.

Теренът за Алея Първа е актуван като публична държавна собственост през 1998 г., а две години по-късно - като изключителна държавна собственост. Месец преди парламентарните избори миналата година статутът му е сменен на частна държавна собственост, което е станало с подпис на зам.-областен управител, въпреки че е било нужно решение на Министерски съвет, заяви лидерът на ДСБ-Варна проф. Димитър Камбуров. През 2002 г. е определен за градска брегова линия, а през 2005 г. – в зона за обществено обслужване. Същата година проектът за нов Общ устройствен план е възложен от фирмата "ТПО Варна ЦППБО" ООД, чийто собственик е „Холдинг Варна” АД. Отговорността за конфликта за интереси носи Община Варна, добави още Камбуров.