/ Медицински университет - Варна
Доц. Валерия Калева: Детските злокачествени болести са лечими
99982
Доц. Валерия Калева: Детските злокачествени болести са лечими
  • Доц. Валерия Калева: Детските злокачествени болести са лечими
В над 50 на сто от случаите в детската онкохематология децата оздравяват. При постигането на дълготрайни ремисии - 5-10 годишни, процентът е  84. Това обяви  пред Дарик доц. д-р Валерия Калева, ръководител на Клиника по детска хематология и онкология при варненската университетска болница  "Света Марина". Изтъкнатият специалист разкри, че напоследък в световен мащаб целта е 85 на сто излекуване на деца с онкологични заболявания - кръвни или със солидни тумори. 

Трансплантации на стволови клетки дават шанс на раково болни деца

Всяка година с 0,6 процента се увеличават случаите на тежки онкохематологични заболявания при българските деца. Според доц. Калева това се дължи и на подобряване на диагностиката. 

„Допреди 40 години 2/3 от децата загиваха. Сега 2/3 на практика биват спасени. Детските злокачествени болести са лечими”, изтъкна доц. Калева. По думите й от голямо значение е бързото диагностициране и насочване към специализирани структури. 

Специалистът по детска клинична хематология и онкология обърна внимание и на проблема с лекарствата. „Всяка година по някой основен медикамент с животоспасяваш ефект изчезва от българския пазар. Работим в неимоверно трудни условия заради липсата на медикаменти. Тогава на помощ идва Фондът за лечение на деца. Изключително много ни помага. Няма медикамент, който е необходим за детето и който го има в Европа, например, и той да не може да бъде доставен чрез Фонда”, отбеляза доц. Калева. По думите й обаче времето за получаване на разрешение за внос отнема най-малко 10 дни.

В момента в България няма елементарни цитостатици и са със статут на неразрешени медикаменти за страната. В такива случая е необходимо да се премине цялата процедура – кандидатстване в Изпълнителната агенция по лекарствата и получаване на разрешение на дистрибуторите да ги внесат, обясни доц. Валерия Калева. 

Доц. Валерия Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България

Клиниката по детска хематология и онкология в болница "Света Марина" е една от трите специализирани клиники в България за диагноза и лечение на деца с доброкачествени и злокачествени кръвни заболявания и солидни тумори. Средногодишно там се осъществяват над 1000 хоспитализации на деца с различни тежки хронични заболявания. 

За пореден път кампанията "Българската Коледа” ще подпомогне клиниката. За подобряване на грижата за децата с тежки хематологични заболявания е необходим доокомплектоващ кардиологичен трансдюсер за оценка на сърдечната функция при пациенти с трансфузионно зависими анемии и при деца, провеждащи химиотерапия с кардиотоксични медикаменти. Клиниката се нуждае и от анестезиологичен апарат със съвместим пациентски монитор и възможности за подаване на малки газови обеми.

Интервюто с доц. Валерия Калева е в прикаченото аудио.