/ Медицински университет - Варна
Само за две седмици след откриването на новия ангиографски център в УМБАЛ "Света Марина", той вече е натоварен на 100%
Доц. д-р Чавдар Бъчваров
100584
Доц. д-р Чавдар Бъчваров
  • Доц. д-р Чавдар Бъчваров
Новооткритият Център по интервенционална рентгенология в Университетска болница „Света Марина” във Варна е натоварен на 100 процента. В центъра, който разполага с последно поколение ангиографска апаратура, вече са извършени няколко високоспециализирани дейности в областта на невро рентгенологията, емболизацията на аневризми и мозъчни инсулти.

Това разкри в интервю за Дарик радио доц. д-р Чавдар Бъчваров, началник на Ангиографския сектор към клиника по „Образна диагностика" на УМБАЛ „Св. Марина" във Варна.

Двама министри откриха високотехнологичен център в болница "Света Марина"

Новият център в „Света Марина” е единственият извън София, в който се извършват интервенции на съдовете около мозъка. Новата ангиографска апаратура помага за извършване на широк набор съдови и несъдови интервенции  във всички части на човешкото тяло.

Залата представлява една машина, която е от най-ново поколение. Тя, със своите възможности и технически параметри, наистина е нещо от бъдещето. Апаратурата в залата е пригодена за обучение и образите, които ние виждаме по време на работа, могат да се предават чрез връзката на Медицинския университет до всичките му бази. Дава възможности за обучение, консултации и се променя философията на нашата работа”, обясни специалистът по образна диагностика.

Освен обучение, този метод на работа позволява представяне на специфични случаи на живо при конгреси. Изключително богатство е да може да се обменя опит по време на работа, изтъкна доц. Бъчваров.

Доц. д-р Чавдар Бъчваров
Доц. д-р Чавдар Бъчваров Медицински университет - Варна

Залата е хибридна и в нея има не само симбиоза между апарата и медицинския екип, който оперира с него, а и се извършват интервенции между различни медицински екипи. Апаратурата дава възможност да се извършват изключително прецизни реконструкции на получените образи и по този начин много детайлно да се види и оцени проблемът, с помощта и на виртуалното му разиграване.

Изключителното качество на образа, съчетано с ниските дози на облъчване, както за пациента, така и за екипа, отличават новата техника от досега използваните апарати. На 55-инчовия дисплей пък могат да се съпоставят образи и от други изследвания.

„Не сме още във времето, когато роботите истински ще заместят оператора. Но навлизането на компютърните технологии и виртуалните образи показват как се е променил светът”, коментира доц. Бъчваров.

Екип лекари от Варна е включен в световно научно проучване по съдова хирургия

Все повече работата не е чиста медицина и затова всички в сектора преминават различни форми на обучение както с медицинската част и техниките, така и за подобряване на компютърните умения.

„По очите на пациентите се разбира, че вършим добри неща и сме в правилна посока”, сподели още  специалистът.

Цялото интервю с доц. д-р Бъчваров е в прикаченото аудио.