Добра събираемост на дължимите данъци отчитат от общината
Добра събираемост на дължимите данъци отчитат от общината / Dariknews.bg

Добра събираемост на дължимите данъци отчитат от администрацията на община Варна. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет към местния парламент. Изпълнението на бюджета на Варна за първото шестмесечие на годината е 51%. Към 30 юни приходите на общината възлизат на 95 298 893 лв.

Именно  добрата събираемост е основната причина за момента да има преизпълнение на очаквания план на приходите – от 222 070 000 лв. на 229 865 882 лв. За това спомагат и внесените корекции във взаимоотношенията  на общината с Централния бюджет и получените трансфери от ресорните министерства.

По предложение на Пламен Начков от групата на БСП, съветниците от комисията по финанси и бюджет изискаха отчет за изпълнението на бюджета за първите девет месеца. Кметската администрация трябва представи отчета в срок до 20 октомври.

„Трябва да видим как вървят приходите и дали ще има нужда от актуализация. Най-добре ще е да ни го представят в табличен вид. Засега вървим добре, но не се знае как ще е в следващите месеци”, обоснова се Начков.

Съветниците от ресорната комисия взеха решение и за отпускане на 5000 лв. за честване на празника на район „Младост”, както и 195 000 лв. за закупуване на апаратура за АГ болницата.