До края на месеца обявяват търга за проектиране на Интермодалния терминал
До края на месеца обявяват търга за проектиране на Интермодалния терминал / DarikNews.bg

Оформянето на документацията за интермодалния терминал е във финалния си етап. Това заяви при днешното си посещение във Варна министърът на транспорта Данаил Папазов. „Имаме среща с областния управител Иван Великов, на която ще изясним последните детайли на мястото в района на „Максуда“. Имаме пълно съгласие от всички заинтересовани институции, като сме амбицирани да привлечем големи проектанти, които да завършат изцяло строителната документация на новото пристанище. Те трябва да изготвят минимум два идейни проекта за рекреационната зона, която ще се намира на територията на стария порт“, коментира Папазов.

Той допълни, че се надява до края на месеца министерството да има пълна готовност да обяви търга за проектиране. Той ще стои 45 дена за обявление, след което ще започне реалното изпълнение.

Относно кражбата на личните му данни, които попаднаха в публикуваните от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" списъци на избирателите за евровота, министър Папазов заяви, че е учуден, тъй като през последните 10 години не се е разписвал никъде. Според него скандалът с ползването на лични данни от различни партии е „голяма неразбория“.

Във Варна министър Папазов присъстваше на първата копка по изграждането на нова рейдова кула на варненското пристанище. Бреговият център е разположен в квартал „Аспарухово“, като строителството на кулата е част от проекта за надграждане на информационната система за управление на трафика на плавателните съдове.

Проектът е финансиран по ОП „Транспорт“ за периода 2007-2013 г., като общата стойност на рейдовите кули във Варна и Бургас е 4 млн. лв. Строителството трябва да приключи до края на тази година, като след изграждането си Бреговият център ще осъществява наблюдение на целия трафик във варненското пристанище.

„Първите няколко месеца на тази година портът има ръст над 2%, което показва, че настоящата година ще е много добра. Освен инвестицията в нов Брегови център, предстои каналите да бъдат удълбочени. Поръчката в момента се обжалва, но очакваме в средата на лятото да започне да се изпълнява. В момента се закупува и нова техника за пристанище Варна- Запад“, завърши министър Папазов.