Диагнозата рак не е смъртоносна, увери медик
Диагнозата рак не е смъртоносна, увери медик / „Д-р Марко А. Марков”

Диагнозата рак в никакъв случай не е смъртоносна и на пациентите трябва да се обясни, че ранното откриване на болестта води до 100 процента излекуване. Изключително важна обаче е профилактиката, коментира пред Дарик управителят на Онкоболницата във Варна проф. д-р Георги Кобаков. В лечебното заведение вече е монтиран нов мултимодален линеен ускорител. Доставен е и компютърен томограф със софтуер за симулация на лъчелечението.

Това е най-съвременната техника в сферата на лъчелечението, обясни проф. Кобаков. С апаратурата ще работят четиримата лъчетерапевти в онкологията, както и лаборантите в отделението. Те ще бъдат обучени на място от самата фирма производител на линейния ускорител.

Първите пациенти ще могат да се възползват от него в началото на декември. Ранни записвания няма да се наложат, тъй като във Варна има такава апаратура и в болница „Св. Марина“, допълни специалистът.

Новата техника ще бъде в услуга на онкоболни. Тя ще се използва и за доброкачествени заболявания, които също се влияят от тази терапия. Достъп до нея ще имат пациенти от цялата страна.

За съжаление тенденцията е постоянно да расте броят на онкоболните, но точно тази високотехнологична апаратура ще помогне в борбата с тях, каза още проф. Кобаков.