Даниела Димова: Ще следим зрителския интерес към проявите, които се финансират от бюджета
Даниела Димова: Ще следим зрителския интерес към проявите, които се финансират от бюджета / DarikNews.bg, архив

Мониторинг на посещаемостта на културните прояви, финансирани от местната управа, предстои да бъде въведен във Варна. Целта е да се проследи какъв е зрителският интерес към фестивалите и спектаклите, които се организират в града. Това обяви в предаването „Зала Пленарна” на Дарик Варна председателят на комисията по култура в местния парламент Даниела Димова. „Трябва да се види какви са търсенията и исканията на варненци и гостите на града”, категорична е тя.

Част от мониторинга ще бъде въвеждането на билет с минимална стойност за концертите на Международния музикален фестивал „Варненско лято”. Дълги години входът за събитията беше свободен с идеята да се осигури достъп на хора с ниски доходи. Тази практиката ще бъде променена и от лятото публиката ще гледа спектаклите срещу минимален вход от 5 лева. 

Димова коментира и напрежението, възникнало около Майския хоров конкурс, който беше изваден от тазгодишния фестивален календар на Варна. Тя е категорична, че конкурсът е една от емблемите на Варна и ще се съхрани като събитие, но е необходима преоценка.

„Нека организаторите да имат една година почивка, за да си видят леко поостарелия статут на този конкурс и да установят причините, довели до намаляване на интереса към хоровото изкуство”, изтъкна Димова. Едно е изискванията към организаторите ще бъде да има български хор в програмата, защото през последните години бяхме свидетели на парадокса международен конкурс да се провежда у нас без български участници."

„Данъкоплатецът дава ежегодно 100 хил. лева, за да гостуват тук само чужди състави, което е недопустимо. Когато няма български хорове – дали непоканени, дали бойкотиращи, не е редно да се дават тези пари”, добави Димова.

Средствата, които обикновено се отпускат за Майския хоров конкурс, тази година ще отидат за организиране на рокфест. За него ще бъдат похарчени 85 000 лева от местната хазна. Артистичен директор на фестивала ще бъде Нелко Коларов.

Според Димова варненският фест ще се различава от Spirit of Burgas и Kavarna Rock Fest. „Само опаковката е рок към морето, но начинът на организиране, групите, които ще се поканят, качеството на рока, което ще прозвучи - това няма как да ги направи еднакви”, коментира председателят на ресорната комисия в Общинския съвет.

За фестивали, за кандидатурата на Варна за европейска столица на културата, за национални и градски празници и за ремонт на паметници в бюджета са заложени 2,25 млн. лева.  Най-голямо перо са фестивалите, които „ще глътнат” около 900 хил. лева, 400 хиляди от които са предвидени за Международния музикален фестивал „Варненско лято”. За едноименния театрален фестивал ще бъдат похарчени 85 хил. лева. За фестивалите „Откритие”, „Славянска прегръдка”, фоклорния фест и Европейския музикален фестивал общината ще даде по 40 хил. лева.