Четирима кандидати за едно място в Икономическия университет
Четирима кандидати за едно място в Икономическия университет / netinfo
Над 4 души ще се борят за едно място в Икономическия университет в тазгодишната кампания. Местата за прием са 2450, а кандидат-студентите – около 10 500, с 3 500 повече от миналата година.

56% са заявили желание да участват в надпреварата с оценката от държавния зрелостен изпит, а от желаещите да се явят на конкурсен изпит около 38% са предпочели тестовата изпитна форма, а около 6 % са кандидатите, които ще разработват тема по желания от тях предмет.

От всички кандидат-студенти, използващи като вход за висшето училище оценката от матурите, най голям е броят на предпочелите матурата по български език и литература (51%), на следващо място по предпочитаемост е държавният зрелостен изпит по математика (21%). След тях се нареждат матурите по география и икономика и чужд език като основна балообразуваща оценка – съответно с 11 и 10 %.

1980 са кандидатите, които използват матурата по чужд език в борбата за специалностите “Международни икономически отношения” и “Туризъм”. От тях около 50% са избрали матурата по английски език, около 20% – матурата по немски език, 15% се падат на френския език, а останалите 15 % се разпределят между руски, испански и италиански език.

От желаещите 3500 души да се явят на конкурсни изпити най-голям е делът на кандитатстващите с география – около 43%, следва изпитът по математика – около 18 %, последните 3 места се падат на изпитите по икономика, български език и литература и история, съответно с около !5, 13 и 11%.

Средният успех на кандидатстващите с матура е 5.41, а от тях с най-висок успех са кандидатите, положили държавен зрелостен изпит по математика – 5.72. Средният успех от матурата по чужд език е 5.61 и 5.29 по български език и литература.

С изпити по български език и литература и история беше открита днес кампанията. Кандидатите по литература можеха да избират между темите "Родното в лириката на Иван Вазов" и "Героите от романа "Железният светилник" на Димитър Талев - между мрака и светлината". По история бяха изтеглени темите „Начало на организирано националноосвободително движение (50-те и 60-те години на XIX в.” и „Националноосвободително движение в Македония и Одринска Тракия”.

Следващият изпит е по математика на 14 юли, а последния по френски и немски език на 22 юли. Първото класиране ще излезе на 4 август.