Четири деца чакат 2 седмици животоподдържащ медикамент
Четири деца чакат 2 седмици животоподдържащ медикамент / netinfo
Химиотерапията на четири деца, лекувани в Клиниката по детска онкохематология към УМБАЛ “Св. Марина”, не е можела да бъде продължена заради липса на животоподдържащ медикамент. На официално тържество в детското отделение представител на “Примагаз” дари 5000 лева за закупуване на 20 флакона от медикамента– гранулоцитен растежен фактор.

Лекарството служи за повишаване броя на левкоцитите при деца, които са претърпели химиотерапия. Приемането му е необходимо преди следващ курс химиотерапия за да може да се възстановикостният мозък. Това разясни завеждащият клиниката д-р Валерия Калева. Тя уточни, че ако растежният фактор не бъде приет и се отложи химиотерапията, е възможно да бъде компрометирано лечението.

Над 62 хил. лева са събрани от дарителска акция за клиниката по детска онкохематология в МБАЛ “Св. Марина. Най-голямата сума от 55 хил. лв. е дарена от сдружение “Изкуство и светлина”, представлявано от Елена Валеева-Йорданова. На изложбата “Благовещение” от продажба на картини са събрани общо 2090 лв.

Благодарение на дарителската акция в клиниката ще може да започне необходимият ремонт, съобщи завеждащият болничното заведение, д-р Калева. Още за проблемите на клиниката ще научите от звуковия файл.