Чавдар Трифонов: Дигитализацията на общината е първият ми ангажимент като кмет
Чавдар Трифонов: Дигитализацията на общината е първият ми ангажимент като кмет / личен архив

Без работеща икономика Варна няма да има бъдеще. Затова основен приоритет трябва да бъде подпомагането на местния бизнес и привличането на инвестиции. Това мнение изрази Чавдар Трифонов – кандидат за кмет на коалиция „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна”. За да се постигне умен икономически растеж, е нужно да се анализират и определят приоритетните сектори. Градът трябва да развива високите технологии, морския бизнес и туризма. По този начин ще се повишат и доходите на хората, смята той.

Публичните инвестиции са тези, които ще доведат до качествена разлика и ще подобрят условията на живот. Средствата трябва да се инвестират, а не да се усвояват, за да се търсят резултати и добавена стойност, обясни Трифонов, според когото без работещ бизнес няма да можем да се възползваме и от европрограмите.

За да се привлекат инвеститори обаче, е необходимо да се създаде подходяща среда. Именно заради това Варна се нуждае от Общинска агенция за инвестиции, е мнението на кандидат-кметът. Според него ключ към подпомагане на бизнеса е подобряването на административното обслужване.

„Трябва ни ефективна администрация, която да работи бързо в услуга на бизнеса, образованието и обикновените граждани. Администрация, която не е с усещането, че всички са й длъжни“, коментира Чавдар Трифонов.

По негови думи, за да бъде работеща, тя трябва да се дигитализира, а ясният подбор на кадрите и стриктният контрол ще осигурят така необходимата прозрачност.

"На 2 ноември сутринта започваме работа по проекта за дигитализация на Община Варна, за да бъде включена реализацията й още в бюджета за 2016 г. Добрите пожелания и идеи не трябва да бъдат отлагани", категоричен е Трифонов.

Той обясни „триъгълника на растежа на Варна“ с взаимодействието и обединяването на усилията на бизнеса, университетите и администрацията.

Важно за кандидат-кмета на реформаторите е постигането на децентрализация, инициативата за което трябва да дойде от големите градове. Според Трифонов процент от корпоративния данък и от данъка върху доходите на физически лица трябва да остават в общините, където са регистрирани компаниите и живеят работещите.

„Така ще има конкуренция. Ако няма сериозна битка между градовете, държавата ще се развива бавно“, смята бизнесменът.

Той заяви, че има ясна програма за насърчаване на стартъпите. Според него само 5000 работни места в IT-сектора във Варна означават над 200 млн. лв. годишно в стопанския оборот на града. Според доклад на „Индъстри уоч” от края на август IT-сектора, преработващата индустрия, телекомуникациите, аутсорсингът и бизнес услугите са генерирали средно около 8% ръст на икономиката на страната, като за София цифрата е 16%, а за Варна – едва 3 на сто.

Шумно прокламираните от настоящия кмет близо 300 млн. евро инвестиции от европроекти във Варна, според Трифонов, са силно преувеличени. Реално сумата е едва 60 млн. лв., като изключим проекта за пречиствателната станция на "Златни пясъци", който беше отложен за следващия програмен период, проекта за интегриран градски транспорт, който няма да бъде завършен и вероятно ще търпим сериозни финансови санкции, както и двата големи проекта – за депото за отпадъци в село Въглен и за подобряване на градската среда, които се управляват от други общини.

„Проектите, които администрацията на Кирил Йорданов не успя да започне, управлението на Портних не успя да завърши.” Така обобщи ситуацията с еврофинансирането във Варна Чавдар Трифонов.

Според него от особено значение е да се подобри състоянието на варненските курорти.

„Не бива да наблягаме само на евтиния туристически продукт. Трябва да се гарантира сигурността в курортите. Трябва да има контрол на шума. Трябва да се справим с престъпността, която отблъсква туристите“, посочи Трифонов.