Ценители организират раходка по стъпките на арх. Дабков
Ценители организират раходка по стъпките на арх. Дабков / Дарик Варна

Пешеходна обиколка покрай емблематичните сгради, проектирани от арх. Дабко Дабков, ще се проведе във Варна. Разходката е предвидена за тази неделя, 1 април. Началото ще е в 10 часа, а отправната точка - Козирката.

„Ще посетим сградите на хотелите "Мусала" и "Лондон", Аквариумът, домовете на братята Генови, Данаил Манов, Димитър Попов и други. Беседата ще включва и история за всяка сграда", се посочва в поканата.

Организацията върви в социалната мрежа Facebook, като участие онлайн дотук са потвърдили 94 души. Като организатор е посочена групата „Стара Варна". В описанието за нея е отбелязано, че това е група за хората, които обичат стари къщи, улици с дървета и без коли, вълноломи и морски фарове, спомени и картички от почивки.

В Уикипедия за Дабко Петров Дабков се посочва, че е роден в Трявна на 21 януари 1875 г. Когато е малък, семейството му се преселва във Варна. Следва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година, и в периода 1905-1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради, се посочва в Уикипедия.

Сред сградите, които Дабков е проектирал, са Софийската банка на ул. „Преславска" и Средното търговско училище - днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

Умира през 1945 г. във Варна.