/ БГНЕС
В България трябва да се приеме регламент за частния фалит. Страната ни е единствена в ЕС, която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, която се включи в международна конференция за процедурите по несъстоятелност, организирана от евродепутата Емил Радев.

Омбудсманът за промените в ГПК: дълговете да се събират, но справедливо

Директивата по несъстоятелността е особено важна и сложна тема, защото трудно се постига баланс и съгласие между държавите заради различните правни системи, които уреждат тази правна материя.

Позитивното е, че е отчетена необходимост от повече хармонизация на тези правила, като се държи сметка за гъвкавия подход, отчитайки националните особености на законодателството, посочи Цачева.

Борисов подкрепи Манолова за частните съдебни изпълнители

„Аз съм убедена, че ще постигнем частичен общ подход по няколко от главите на тази директива, след което, за следващата законодателна сесия на Народното събрание, стъпвайки на нея, ще можем да продължим усилията по отношение на вътрешното ни законодателство”, добави министърът.

„Дали частният фалит ще влезе в сила чрез отделен закон или с поправки на вече съществуващи нормативни актове, зависи от усилията на работна група в широк състав, където да се чуят мненията на експертите. Омбудсманът също работи по тази идея. Ще бъда откровена - има и обратно мнение по въпроса”, посочи Цачева. 

България остана последната държава в ЕС без законодателство, което в даден момент да слага край на дълговете. Вечните длъжници у нас са факт в 21 век, коментира евродепутатът Емил Радев. 

„Ние вкарахме в проектодирективата да има и потребителска несъстоятелност. Със сигурност ще се разшири приложното поле – не само за фирмите. Ще влязат там и предприемачите, което значи част от физическите лица.

5,2 млрд. лв. прибраха частни съдебни изпълнители от длъжници

Това значи, че свободните професии, земеделските производители, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители и т.н. ще могат да обявяват фалит. Следващата стъпка е да се въведе и потребителската несъстоятелност в пълния й вид, което значи, че и физическите лица ще могат  да се ползват от този инструмент - в даден момент да обявят фалит и част от задълженията им или всичките да бъдат опростени при дадени условия”, обясни Радев. 

Спирането на изплащането или разсрочването на кредит при невъзможност за плащане обаче ще носи и определени рестрикции, подчерта евродепутатът. 

Омбудсманът с мерки за прекратяване на модерното робство

„Например да не може 10 години да се тегли нов кредит, или да бъдеш управител на фирма. Ще бъдеш вписан в кредитния регистър, това са рестрикциите. Защото не може да се освободиш и след две години пак да обявиш фалит. Но в един момент това ще ти даде шанс да започнеш наново без да се притесняваш, че като постъпиш на работа ще ти бъде запорирана заплатата”, каза още Радев.