България все още в Топ 10 за германските туристи
България все още в Топ 10 за германските туристи / netinfo
България е единствената източноевропейска страна, включена в класацията на предпочитаните от германците туристически дестинации. Фаворитите им пък са Испания и Майорка. Това сочи класацията на анализаторската агенция GIATA-Ranking, съобщиха от Съюза на инвеститорите в туризма.

Според нея на България се пада 9-то място. Страната ни е подобрила коефициента си от 1.7 на 2.2 спрямо март 2007 г. Преди България в класацията се нареждат конкурентите ни Турция и Гърция, следвани от Египет, Германия, Италия, Тунис, Тайланд. Анализите са в резултат на записванията в 16 000 пътни бюра в Германия, които предлагат почивки в 60 000 хотела в цял свят.

България е единствената източноевропейска страна в класацията, независимо, че в последните анализи през януари Дрезднер банк обяви Полша и Чехия като дестинации, където германците са оставили съответно 2.2 и 2.4 милиарда евро за туристически услуги, което представлява 55% от туристическия пазар на двете страни.

За първи път авторитетният туроператор DERTOUR отпечата обемист самостоятелен каталог за опознавателни пътувания до България и Румъния. Такова издание не е имало дори по време на развития социализъм и вероятно едновременното ни приемане в ЕС е обединило маршрутите на двете страни.

В класацията на отделните курорти прави впечатление отстъплението от първо място на Турската ривиера (от 13,4 на 9,9 пункта). След сериозните скъпоструващи рекламни кампании Майорка се нарежда на първо място с 12.7 пункта (12.4 през 2007 г.). За първи път в класацията се появява израелският курорт Синай. Класацията на дестинациите изглежда така: Майорка, Турската ривиера, Хургада, Гран Канария, Тенерифе, Фуерта Вентура, Крит, Монастир, Синай, Ландзароте.

За съжаление Българското черноморие не фигурира сред първите десет в GIATA-Ranking за курорти.

Сравнително скромната рекламна кампания за страната ни през зимата и липсата на каквито и да било брошури по витрините на цитраните 16 000 резервационни бюра в Германия, не работят за засилване на интереса към дестинация България, коментират от Съюза.

И тази година основният туристически поток от Германия към България ще бъде менажиран от ТУИ, Томас Кук-Некерман, ИТС-Кьолн и Алтурс. Чартърната програма ще се извършва от 30 германски летища. Стартът е на 29 април, финалът е на 27 октомври.

Всички резервационни бюра са единодушни, че най-голям интерес германците проявяват към дестинациите, за които се предлагат масирани чартърни програми с нискотарифни превозвачи. Вече трета година Ер Берлин и КОНДОР предлагат полети по 99 евро до Майорка в двете посоки, което за България е все още химера.

За Лято 2008 цените на полетите скачат с около 20 евро, но на фона на цените от 260 и 280 евро за полетите до Варна и Бургас естествено е интересът към Балеарските острови да е далеч по-висок. На 14 април Германия се разтресе от шоково повишаване на цените на бензина и керосина. Повишението няма да засегне кратките полети, както е до България, но цените за далечните дестинации като Бразилия, Доминикана и Куба ще нараснат поне със 100 евро, коментират експертите.