Брожения в Общинския съвет за съдбата на ФК Спартак
Брожения в Общинския съвет за съдбата на ФК Спартак / ПФК Спартак

Фенове на ПФК “Спартак” окупираха зала “Пленарна” в общината по време на 24-тото заседание, за да поискат от местните депутати да се рaзгледа точка за разваляне на акционерното дружество и общината да извади имотите си от обявения в несъстоятелност клуб. Стана ясно, че те не са обременени с тежести. Според футболните фенове трябва или “старият” Спартак да се запази, но без досегашното ръководство, или да се създаде нов клуб, който да се издържа от членски внос на симпатизантите.

Аптекарският бос Веселин Марешки предложи всички желаещи да си направят по един отбор с име Спартак и на двата тима да се даде шанс да се развиват. “Нека да видим кой как ще се справя и тогава да решим кой ще бъде по-резултатен, за да получи общинска подкрепа”, коментира съветникът. Помощ за клуба обеща и кметът Кирил Йорданов. Общинският съвет не излезе с конкретно решение по случая.

"Спартак” Варна ще се подвизава в Североизточната „В” група от новия сезон под името ФК "Спартак 1918" Варна като юридическо лице с нестопанска цел.  Вече е подписан меморандум с тима от третия ешелон "Тополи", с който се гарантира, че новият отбор ще започне да се състезава от „В” група.

Новоучреденият клуб е с бюджет 200 000 лв., осигурени от подписани рекламни договори. Фирма "Инжстрой" е новият мажоритарен собственик на "Спортен комплекс Спартак" АД, като общината запазва апортната си вноска от 32 028 акции по 100 лева всяка. "Няма запор върху имотите или възбрана, нито тежести" поясни представителят на мажоритарния собственик Христо Фурчев.

Два са помощните органа, от които ще се управлява ФК "Спартак 1918"- бизнес борд и спортно-технически борд. Ролята на изпълнителен директор на Спартак 1918 е поверена на Николай Господинов.