Бивш местен депутат-агент на ДС
Бивш местен депутат-агент на ДС / netinfo
Настоящият шеф на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури във Варна и бивш общински съветник от ДПС Бейхан Хасанов е бил агент на Държавна сигурност. Това стана ясно след излязлото вчера решение на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби.

В архивите на ДС Бейхан Неджми Хасанов е записан под псевдонима Иво. Бил е вербуван на 14 август 1987 г. от служителя на МВР - Варна Георги Бялколев. Регистриран е като агент 11 дни по-късно. Графата “снемане от действащ оперативен отчет” срещу името на Хасанов обаче е празна. Според източници на Дарик, близки до Комисията по досиетата, това може да означава, че в Комисията няма информация за снемане или Хасанов все още се води на отчет.

Бейхан Хасанов бе общински съветник през изминалия мандат. На местните избори през октомври обаче той не успя да попадне сред новите местни депутати.

Общо 9 имена на кандидати за местния парламент попаднаха в доклада на Комисията от вчера. Освен Хасанов агенти на Държавна сигурност се оказаха Банко Банков (“Целокупна България), Валентин Свраков (“Патриоти за Варна”), Валентин Пантелеев (“Патриоти за Варна”), Велико Жеков (“Комунистическа партия”), Георги Памуков (“ЛИДЕР”), Георги Менес (“Съюз на транспортните работници”), Господин Иванов (“БНРП”) и Господинка Ламбрева (“ЛИДЕР”).

Списъкът на кандидатите за общински съветници, които са били агенти на ДС, може да бъде видян на интернет страницата на Комисията по досиетата. Лицата с агентурно минало са подредени по азбучен ред, който обаче е само до буквата “г”. Имената на останалите агенти се очаква да бъдат обявени след Нова година.