Безработицата във Варна расте, в областта – намалява
Безработицата във Варна расте, в областта – намалява / Sofia Photo Agency, архив

Безработицата във Варненска област продължава да намалява, сочат данните на Регионалната служба по заетостта във Варна. Равнището в края на август е 6.49% или с 0.04 пункта по малко в сравнение с предходния месец. Спрямо миналата година обаче безработицата е по-висока с 1.13 пункта.

Намаление на безработните спрямо предходния месец се отчита в девет общини от областта. Само в общините Варна, Бяла и Аврен броят на хората без работа се увеличава.

За Варна равнището на безработица през август е 4.05%, т.е. с 0.02 пункта по-високо от предходния месец и с 0.77 пункта повече спрямо миналата година. Броят на регистрираните безработни е 6 424 при 6 399 за предходния месец или с 28 души повече. В сравнение с миналата година безработните са с 1 226 повече.

Шефът на дирекцията Пламен Начков коментира, че все още се усеща кризата и ако не беше традиционната заетост в туризма, показателите щяха да са още по-високи. Ситуацията за септември не се очаква да се промени, каза Начков и допълни, че засега няма индикации за масови съкращения.