Бедствено положение в Шкорпиловци заради пробит язовир
Бедствено положение в Шкорпиловци заради пробит язовир / Sofia photo agency

Има опасност язовирът край варненското село Юнец да наводни съседното село Шкорпиловци и главния път Варна-Бургас. Това заяви за Дарик кметът на община Долни чифлик Борислав Натов. Заради пробойна в язовирната стена и опасността от наводнение от вчера в селата Юнец и Шкорпиловци е обявено бедствено положение.

Язовирът е с вместимост 1,2 млн. куб.м. Намира се на около 50 метра от регулацията на Юнец, на 2 километра от пътя Варна-Бургас и на десетина километра от Шкорпиловци.

Пробивът е на около 3 метра под короната на стената и изпуска около 25-30 литра в секунда. Съоръжението е доста старо и има опасност стената да се скъса, посочи общинският кмет.

Водоемът, който е частен, има нужда от удълбочаване на преливника и други ремонти. На този етап обаче не може да се направи нищо освен да се изчака, заяви директорът на Гражданска защита-Варна инж.Владимир Иванов.

Тази сутрин е било отчетен спад в нивото на язовира. Няма регистрирано разширение на пробойната. Въведено е 24-часово наблюдение на водоема. Създадена е организация, в случай че ситуацията се влоши, посочи шефът на спасителната служба.

Според синоптичната прогноза днес над Черноморието ще превали слаб дъжд. В нощта срещу събота на много места в страната отново ще превали.

Реките в цялата страна се оттичат и нивата им се понижават, според дежурните хидролози на Националния институт по метеорология и хидрология. За сега валежите и топенето на снега не създават проблеми във Варненска област и няма наводнени селища. Затворен за тежкотоварни автомобили остава пътят между селата Партизани и Арковна в община Дългопол. Участъкът бе наводнен след преливането на река Голяма Камчия.