Банки, стоп! Уважавайте ни!
Банки, стоп! Уважавайте ни! / netinfo
Банките предизвикват икономическата криза в страната. Това заявиха от новоучредената Национална асоциация на българския бизнес /НАББ/. Според председателя на сдружението Светлозар Николов, от няколко месеца банките в страната не кредитират фирми и това задълбочава междуфирмената задлъжнялост.

Засега банковата система у нас изглежда стабилна, но това може да не продължи дълго, ако банките не променят отношението си към бизнес клиентите, заяви Николов. За целта от асоциацията започват национална кампания под надслов “Банки, стоп! Уважавайте ни!”. В рамките на инициативата от НАББ призовават за индивидуален диалог с банките и искане за предоговаряне на условията по отпуснатите фирмени кредити.

Банките трябва да осъзнаят, че и те трябва да направят компромиси в условията на финансова криза. Ако преговорите са неуспешни, догодина ще се стигне до масови фалити и съкращения, прогнозира Николов.

В момента никой не защитава българския бизнес. Средствата, постъпващи от еврофондовете, пък не достигат до малките и средни фирми, смята председателят на бизнессдружението.

Седмица след учредавянето й, НАББ вече има над 500 членове - представители на малкия и среден бизнес. Около 1/3 са варненски фирми, останалите са от цялата страна, като малко на брой са софийските. Седалището на асоциацията е във Варна.