Антоний Гълъбов: На втори тур всичко е възможно
Антоний Гълъбов: На втори тур всичко е възможно / netinfo

Първоначалните резултати показват, че разликата между Христо Бозов и Иван Портних не е голяма и интригата за балотажа се запазва. Ресурсите, с които Портних разполага за балотажа, обаче са по-големи от тези на Бозов. Това мнение изрази в ефира на Дарик социологът Антоний Гълъбов, експерт в асоциация „Прозрачност без граници".

Бозов е подкрепен от БСП, но се ползва с определен авторитет извън рамките на партийната подкрепа. Потенциалът му би могъл да бъде свързан с неговата личност, докато подкрепата на БСП по-скоро му пречи, коментира социологът. Според него заемащият третата позиция Чавдар Трифонов има профил, по-близък до този на Портних, отколкото до Бозов.

„На втори тур всичко е възможно. Този, които отива на балотажа с първи резултат, в никакъв случай не може да разчита, че ще го спечели", категоричен бе Гълъбов. Според него в момента варненци имат по-интересна възможност да избират между две политически фигури, в сравнение с балотажа на предишните местни избори.

Антоний Гълъбов е на мнение, че почтеното и коректно към варненци отношение би било двамата кандидати да потърсят директно подкрепа от избирателите, а не да влизат във всякакъв вид сговори с някакви прекупвачи на гласове. Социологът изрази опасение, че може да се изпадне в балканско-българския синдром на договаряне в стил стратегически пазарлък. „Онова, което не трябва да забравят българските политиците е, че избирателите не им принадлежат. И вотът, който е израз на доверие към определен кандидат, не може да бъде местен механично от едно място на друго. Повече от всякога тези проценти са непродаваеми, предупреди Гълъбов. Той уточни, че това предупреждение важи и за двамата участници в очертаващия се балотаж.

Оптимистичното, според социолога, е, че има открит залог за варненци и ясно противопоставяне на две фигури. Гълъбов изрази надежда, че следващата неделя ще има по-голяма избирателна активност, но заради огромния политически залог ще се увеличат и нарушенията в изборния ден.