През февруари яйцата се продаваха на едро по 14 стотинки за бройка, но преди началото на последната седмица от март, цената им достигна 17 стотинки. В големите търговски вериги цената на едно яйце достига 24 стотинки за една бройка.
Колко ще струва едно яйце зависи от неговата големина, дебелината на черупката му и кокошката, която го е снесла. По-евтини са яйцата на бройлерите. Отгледаните в естествени условия селски кокошки снасят по-скъпи яйца. В магазините обикновено им лепват етикет "екояйца" и цените им са зашеметяващо високи. Крайните потребители са недоволни от предпразничния ценови скок, но признават, че не могат да лишат великденската трапеза от красиво боядисани яйца.
В малките месарски магазини агнешките мръвки поне засега не са поскъпнали. Килограм агнешко месо се търгува средно за 9 лева и 50 стотинки. Ако ви се ядат ребърца, те са малко по-евтини - 8 лева и 90 стотинки. През витрините на месарските магазини се виждат изплезени и с изцъклени очи агнешки глави, които се търгуват за 2.80 лева бройката; килограм агнешки черва ще ви струва само 3 лева, а шкембето е с 50 стотинки по-евтино.
Предпразнично инспекторите от ветеринарномедицинската служба засилиха контрола в кланиците, складовете и месарските магазини. Проверява се произходът на месото, при какви условия се обработва то, а при съмнения за качеството се вземат проби, които се изследват във ветеринарната лаборатория.