3.5-годишно момиченце е първият пациент на нов център за лечение на диабет
3.5-годишно момиченце е първият пациент на нов център за лечение на диабет / Sofia Photo Agency

Център за лечение на захарен диабет от тип 1 чрез инсулинови помпи започва работа в МБАЛ “Св. Марина”, заяви доц. Виолета Йотова, шеф на Многопрофиланата педиатрична клиника в болничното заведение. Тя допълни, че това е най-високото технологично стъпало в областта.

Досега единственият център за инсулинови помпи беше в Педиатричната клиника в София. С откриването на новия център пациентите в Североизточна България ще бъдат значително улеснени, смятат специалистите. За момента има двама варненци с инсулинови помпи, поставени в София, посочи доц. Йотова. Това са 26-годишно момиче и 14-годишно момче. Общият брой на пациентите в страната, които страдат от диабет тип 1, е 3000. 40 се ползват от съвременния метод за лечение. 30 от тях са деца. Първият пациент на новия център е 3.5-годишно момиченце.

Засега закупуването на инсулиновата помпа и консумативите се поемат изцяло от пациентите. Една помпа струва 7850 лева, системата за мониторинг струва 2000 лева, а годишната цена на консумативите е 8220 лева. Към момента държавата не предлага реимбурсация, т.е. не поема разходите, но се правят постъпления за такава, каза още доц. Йотова. Тя допълни, че идеята е да се покриват поне разходите за консумативите.  Реимбурсацията трябва да обхваща пациенти от определени категории, смятат специалистите.  Досегашните неуспешни опити за осигуряване на средства от държавата се дължат на смяната на правителствата, смята диабетологът доц. Мая Константинова. Тя посочи, че сега процедурата започва за трети път и се надяват на успех.

Броят на пациентите, които страдат от този тип диабет не са толкова много и не става въпрос за социално значимо заболяване затова, въпреки че държавата не покрива лечението, е предприето разширяване на дейността, каза още доц. Йотова.

Чрез инсулиновите помпи се изключва възможността за хипогликемия, която е една от основните опасности при диабетиците. Помпата осигурява точното дозиране на инсулина, посочват специалистите. Така няма излизшък, който води до напълняване при децата и недостиг, който води до сериозни усложнения.

Съвременното средство понася много добре на бременните жени, както и на бебета, когато има добър контрол от родителите, посочват специалистите.

От услугите на новия център за лечение ще могат да се възползват всички пациенти, които имат нужните медицински показатели и всички пациенти, които имат нужда от лекарска преценка и съдействие. 

Основната цел с употребата на инсулиновите помпи, е да се профилактират усложненията и затова приоритет ще бъдат децата, заяви доц. Константинова.

За работа в новия център ще бъдат обучени 12 души по време на двудневен семинар, в който ще вземат участие специалисти, доказали се в тази област. Ще бъдат обучени 5 лекари и 7 медицински сестри от Клиниката по детска ендокринология и от Клиниката по ендокринология за възрастни, каза още доц. Йотова.