Започва Фестивалът на розата в Казанлък
Започва Фестивалът на розата в Казанлък / netinfo

Днес започва фестивалът на розата в Казанлък.
За първи път той ще продължи до 24-ти юни, когато с различни прояви в населените места от общината ще се отбележи и лятното слънцестоене.
Тази година организаторите на празника от Община Казанлък са посветили фестивала на четирите природни елемента- вода, въздух, огън и земя и на розата- като символ на страната и нейна кауза. По време на фестивала в Града на розите ще се представят българските традиции и техните интерпретации в съвременното ни изкуство.

Празничната програма стартира с минифестивала „ОпеРОЗА" - посветен на Емануил Манолов - автор на първата българска опера, написана специално за Казанлъшкия оперен театър и затова неговият акцент ще бъде върху българската класика и нейните съвременни интерпретации.
„Нестинарка" в изпълнение на Арабеск ще постави началото на седмицата , посветена на огъня и с предстоящия празник - на светците „Константин и Елена." Темата ще продължи до 26 май с музиката на „Оратница"/чието има означава „Пречистване с огън"/, с концерт на Теодоси Спасов и огнените танци на„Дивинитас".

В празничната програма на Казанлък има музика за всички - от почитателите на етно и джаз, до тези на камерната музика, а също open air спектакли, карнавал, флаш моб, пленери, изложби, уъркшопи, демонстрации, чествания, дегустации и конкурси.

На Фестивалът на розата в Казанлък гостите от цялата страна и чужбина ще могат да се докоснат до живата традиция на Розовата долина и до позитивната енергия на българското изкуство в продължение на повече от месец.

В Информационния център на Казанлък на ул. "Искра" № 4 вече започна и продажбата на билети за платените прояви и спектакли от празничната програма.
На голяма витрина в центъра могат да бъдат видени и фотоси на тазгодишните 10 претендентки за короната на Царица Роза. Спектакълът за избор на тазгодишната казанлъшка царица и коронясването й ще са на 1-ви юни от в Казанлък.
Същият ден Казанлък ще отбележи и своя празник.
За проявите се очакват гостуващи делегации от побратимените на Казанлък градове в Гърция, Унгария, Франция, Русия, Япония.

За първи път тази година в рамките на едмомесечния фестивал на розата ще има четири поредни недели възстановки за туристи и гости на града на ритуала розобер. Той ще се прави в няколко казанлъшки села.
Първият такъв е на 25-ти юни в землището на село Розово.

Началото на Фестивала на розата  бе  приветствано и  от Царица Роза 2011 - Симона Петкова, която в момента е на официална визита в Япония.  В специално видеобръщение тя отправи послание към гостите и жителите на града и Розовата долина, както и към бъдещата Царица Роза-2012.