Започва Европейската седмица на мобилността
Започва Европейската седмица на мобилността / DarikNews.bg, архив

От днес до края на седмицата в България и Европа ще се проведе Европейската седмица на мобилността. Към инициативата и тази година се присъединява и Стара Загора. Общинското ръководство и кметът Живко Тодоров призовават гражданите да подкрепят кампанията като се възползват от алтернативни начини за придвижване в градска среда.

Логото на тазгодишната седмица на мобилността „Чист Въздух - Ти си на ход!" се обръща към гражданите и мотивацията им да опазват въздуха чист чрез техния избор за превоз. То набляга на въздействието от транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве.

Алтернативните възможности на транспорт могат значително да допринесат за защитата на здравето ни и за насърчаването на по-устойчиво бъдеще за всички нас.

Кампанията напомня, че всички имаме роля и дори най-малките промени като колоезденето, могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат.

Кампанията за устойчива градска мобилност е организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда" и ГД „Транспорт" на Европейската комисия.

Европейската седмица на мобилността се провежда с цел да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално: да са насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на гражданите.

От въвеждането й през 2002 г., въздействието на европейската седмица на мобилността постепенно расте, както в България и Европа, така и по целия свят. През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. Общо 7717 постоянни мерки са били въведени, сред които най-много мерки фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.