Започна благоустрояване на градинката до храм „Св. Николай“
Започна благоустрояване на градинката до храм „Св. Николай“ / Община Стара Загора

С нов фонтан, озеленяване, ефектно осветление, разноцветни плочки и нови павилиони съживяват емблематичната за старозагорци градинка „Пингвините", до църквата „Св. Николай". През последните 20 години зоната не е била ремонтирана, настилката и шадраванът са в лошо състояние.

Техническият проект, изготвен по поръчка на Община Стара Загора, предвижда реконструкция на декоративната настилка, на тротоарните площи по бул. „Ц.С. Велики", в участъка между улиците „Х.Д.Асенов" и „Сава Силов". Новата настилка е в топли тонове-жълто, охра, кафяво, светло сиво и е с дебелина 6 см. Ще бъдат положени и павета тип „Палио" в жълто, сиво, кафяво и антрацит, с положен импрегниращ пласт за удължаване живота на изделието, които ще оформят фигури в свободни форми около шадравана. Другият вид настилка е от мозаечни плочи в цвят охра, а на тротоара ще се полагат павета тип „Бехатон" в жълто, червено и сиво. Предвижда се поставяне на нови дървени павилиони за продажба на цветя, разположени в групи по 4 в западната част на градинката.

Съществуващите дървета с обемисти корони-липи, орехи, кестени и айлант ще бъдат запазени. Зелените площи също ще запазят сегашния си вид, но ще бъдат повдигнати чрез подпорни 40-сантиметрови стенички, като се осигуряват места за сядане по тях, чрез монтиране на дървени фризове. Стеничките ще бъдат изградени от бетонни тухлички,от вътрешната страна ще има хидроизолация, а външната ще бъде облицована с бетонови плочки, имитиращи камък. Тази облицовка ще бъде разположена и около шадравана, който ще бъде облицован с естествени каменни плочи. Предвижда се и ефектно парково осветление. По друг инвестиционен проект ще бъде изградена автоматизирана поливна система за площно и капково напояване, както и водни ефекти на съществуващия фонтан. Предвиден е питеен фонтан, както и 4-часова филтрация за водата на шадравана. Инсталацията включва и циркулационна помпа, която ще връща пречистената и обеззаразена вода обратно във фонтана.

Новата растителност ще бъде изцяло съобразена с климатичните условия на Стара Загора и специфичното изложение на градинката. Създават се декоративни групи от туи с форма „Smaragd" и „Globosa". В по-сенчестите части се изгражда нисък жив плет от чемшир, групи с бавнорастящия обикновен тис и разклонения вечнозелен храст Джел, на полуслънчевите места се разполагат цъфтящи храсти-Спирея, Дойция, Орлови нокти и др., ще има и сезонни цветя, а уличната растителност ще се подмени с кълбовидна софора.