Вълчев: Подценяваме това, което предстои
Вълчев: Подценяваме това, което предстои / netinfo
Училищата и болниците не са институциите, които трябва да почувстват ефекта на икономическата криза у нас, смята вицепремиерът Даниел Вълчев.

“Ние подценяваме това, което ще се случи догодина в България. За съжаление спадът на икономическото развитие ще бъде осезаем. Не съм специалист да кажа до колко трябва да се коригира бюджетът, но от моя гледна точка е важно какво логика ще има управляващото мнозинство и в частност правителството, по отношение на това, което предстои”.

Министър Вълчев оцени положително действията на правителството да се търси компенсация чрез много силна инфраструктурна програма, и допълни, че би било правилно да бъдат подпомогнати и училищата и висшите заведения". Министерството на образованието и науката ще изпълни на 100% това, което е заложено като програма за усвояване на средствата по структурните фондове, увери министър Вълчев. Той информира, че Законът за училищното образование ще бъде подложен на обществено обсъждане още от следващата седмица. Според него обаче, все още не съществува нагласа за преминаване към новата образователна структура.

В Стара Загора министърт на образованието и науката Даниел Вълчев откри нов Стопански факултет към Тракийския университет. За първи път в България в него ще се открива специалност "Регионално планиране и развитие на селските райони". В новия факултет ще учат 680 студенти, които ще се обучават от 50 преподаватели. Предстои да бъдат открити още две нови специалности.