Успешна 2007 година за Окръжна прокуратура
Успешна 2007 година за Окръжна прокуратура / netinfo

Приоритите в работата на окръжните прокурори през настоящата година са свързани с делата за трафик на хора, трафик на наркотици, пране на пари и корупционните престъпления, заяви пред журналисти окръжният прокурор Николай Божилов.
Общо 4 са били делата за подкуп, с които се е занимавала прокуратурата през 2007 година, трима са осъдени по тези дела.
Положителна е работата на обвинителите по стари дела. 50 хиляди дела от последните 20 години са били на производство в окръжната прокуратура в Стара Загора към 2007 година. Делата са били срещу неизвестен извършител, а през миналата година от тях са решени близо 16 000. В съда внесените прокурорски актове са били 2137, а влезлите в сила присъди са 2670.

210 са върнатите дела обратно в прокуратурата за доразследване през изминалата година, което се определя като недостатък в дейността на обвинителите, тъй като говори за качеството им на работа. Сред върнатите е и скандалното дело за контрабанда на повече от 20 килограма хероин срещу старозагорката Светла Кънчева. Делото приключи с осъдителна присъда, наложена от Окръжния съд в Стара Загора, но след обжалване Пловдивският апелативен съд го върна обратно в окръжната прокуратура заради процесуални нарушения. През август месец приключи и първото дело за пране на пари в нашия регион. Подсъдимият мъж получи осъдителна присъда.


Окръжна прокуратура - Стара Загора ще работи в посока към повече прозрачност и откритост, заяви говорителят и Нейка Тенева.
Окръжните прокурори в Стара Загора са получили много добра оценка за работата си през 2007 година от апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов и от заместник-главния прокурор на страната ни Христо Манчев, които присъстваха на отчета на старозагорските обвинители в петък.