Ученичка писа до комисията по жалби
Ученичка писа до комисията по жалби / netinfo

Близо 1500 са жалбите, разгледани от началото на годината до сега от комисията по жалби и петиции към Народното събрание. 15-сет са жалбите, постъпили в писмен вид от старозагорци, съобщи председателят на комисията Йордан Бакалов, след приемна за жалби във фоайето на старозагорската община.

Една от тези жалби е на 17-сетгодишната Ивелина Георгиева, която е ученичка в 11-ти клас в Търговската гимназия. Ивелина страда от диабет. След два месеца тя ще навърши 18-сет години и съгласно Наредба, приета от здравното министерство, няма да може да ползва пълният размер на тестленти за измерване на кръвната захар, както досега. Към момента тя ползва безплатно 1100 тестленти годишно. След като навърши 18-сет, според Наредбата, тя ще може да получи годишно безплатно едва 150 тестленти и да доплаща за останалите, при положение че ще бъде ученичка и ще е без доходи.

Председателят на комисията се ангажира лично въпросът на момичето да стигне до депутатите. Той разказа още, че комисията често разглежда жалби на българи, живеещи в САЩ, Германия, та даже и в Китай. Нашенците се оплакват най-често за проблеми с личните документи, за пенсии и за имоти. Понякога хората бъркат комисията със съда, жалва се още Йордан Бакалов.