Съботно матине Виолончелото-емоция и страст завинаги
Съботно матине Виолончелото-емоция и страст завинаги / Държавна опера Стара Загора

В събота в 11 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се реализира - с много емоция и много вълнение - матинето с име „Виолончелото - емоция и страст завинаги".

В рубриката „Звездите на бъдещето" Нели Хазан, дългогодишен оркестрант в операта и преподавател по виолончело в НУМСИ „Христина Морфова" ще представи своите лъчезарни и много талантливи ученици Божана Николова и Денислав Джелепов. Те и двамата са вече част от най-красивата част на Оркестъра на Операта - младите и попълнения. Нели Хазан е обединяващото звено в тази прекрасна група музиканти, към които ще се присъеди с изпълнения и още един неин ученик -Георги Богданов, виолончелист в Софийска филхармония. На рояла ще са Ирена Русинова и Ива Профирова.

Заедно с приятната програма с изпълнения за виолончело, ще чуете споделени разкази за пътя на музиканта, за младостта и музиката, за умението да преподаваш, да запалваш желание у децата музиката да стане тяхна съдба.

Нели Хазан е родена в Стара Загора. Завършва музикалното училище в родния си град и НМА „Панчо Владигеров" в класовете по виолончело на проф.Здравко Йорданов и проф.Анатоли Кръстев.Веднага след завършването Нели Хазан се връща в Стара Загора, където й се отдава възможността да съчетава едновременно и двете музикантски поприща-изпълнителското и преподавателското.От 1991г. поема класа по виолончело в НУМСИ „Христина Морфова" Стара Загора.В годините до 2016 г. много нейни възпитаници стават лауреати на национални състезания и конкурси ,участват в концерти из цяла България и в чужбина. През май 2006 Н.Хазан получава награда от министъра на културата Стефан Данаилов за принос в развитието на българската култура.

Божана Николова e родена през 1988 г. в Стара Загора, възпитаник е на Музикалното училище в града. Успешно завършва два майсторски класа при проф.Анатоли Кръстев и по-късно продължава обучението си по виолончело при проф.Кръстев в НМА „Панчо Владигеров" София. Като студентка е солист на Академичния студентски оркестър, участва и в майсторския клас по виолончело на проф.Георг Байч,Виена. От 1 ноември 2013 година е оркестрант в Държавна опера-Стара Загора

Денислав Джелепов е в роден в Стара Загора през 1990 г. и завършва Музикалното училище в родния си град. Още като ученик участва в два майсторски класа по виолончело на проф.Анатоли Кръстев ( 2004 и 2005 г.),както и в международните проекти „Музика без граници"-гр.Радом, Полша през 2007 г. и в гр.Хале- Германия през 2008 г. През 2010 г.младият музикант продължава обучението си в НМА „Панчо Владигеров" София, в класа по виолончело на проф.Анатоли Кръстев. От 6 ноември 2015г. е оркестрант в Държавна опера- Стара Загора.

Матинето в събота е в памет на Тачо Тачев,дългогодишен оркестрант в Държавна опера-Стара Загора, виртуозен виолончелист.