Стара Загора отбеляза Деня на родилната помощ
Стара Загора отбеляза Деня на родилната помощ / Община Стара Загора

По повод Деня на родилната помощ - 21 януари, заместник- кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова гостува на тържествата на акушеро - гинекологичните отделения в четири здравни заведения в Стара Загора, където се раждат бебета - Родилното отделение на МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович", Акушеро-гинекологичната клиника на Университетската болница и двете частни болници.

Тя връчи поздравителни адреси от името на кмета Живко Тодоров до лекарите, акушерките и медицинския персонал. Навсякъде беше изпълнен ритуалът със символичното „поливане" на ръцете, останало от традицията у нас за отбелязване на Бабинден.

В Родилното отделение на МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович" тази година проплака първото бебе от Стара Загора - Виктор, на 21-годишната майка Мирена, която асистира за ритуала на началника на отделението д-р Данаил Даков. Заместник-кметът Иванка Сотирова поднесе на младата майка бебешки комплект със завивки, дрешка и играчка.

Д-р Даков поздрави присъстващите и подчерта, че „за трети път завършва поздравленията си за Бабинден с пожеланието тази сграда да не бъде повече в това плачевно състояние".

Сотирова отбеляза, че нищо не се е променило там от времето отпреди около 40 години, когато самата тя е станала майка. Сега имаме нови възможности, средства се търсят по всички европейски програми, имаме и двама заместник здравни министри от Стара Загора, бивши мои ученици, уверена съм, че средства ще се намерят, увери ресорният заместник-кмет.

За 2011 г. там са се родили 1 423 бебета, което е със 70 по-малко от предходната, съобщи д-р Даков. Заради демографската криза се очаква общо с около 5 000 по-малко да са новородените в България за миналата година, добави той.

Три бебета проплакаха за празника в МБАЛ „Св. Иван Рилски", където от началото на годината са се родили 40 деца, а за миналата година са общо 479, съобщи д-р Калина Пиперкова, началник на АГ-отделението. Благодатни да са всички дни от годината, да се множат децата, а на вас много здраве и дръзновение в трудните времена да устоявате на конкуренцията, обърна се зам.-кметът към присъстващите на малкото тържество във фоайето на болницата.

Заедно с председателя на Общински съвет Емил Христов заместник-кметът Сотирова поздрави управителите на Медицински център и МБАЛ „НиаМед" д-р Николай Христов и д-р Мария Апостолова. Там през миналата година са проплакали 345 бебета, а само от началото на тази година - 15. В Акушеро-гинекологичната клиника на Университетската болница те поздравиха началника доц. д-р Миролюба Тодорова и нейния екип.