След гимназия се плащат здравни вноски
След гимназия се плащат здравни вноски / Dariknews.bg, архив

Бъдещите студенти и младежите, които все още не са започнали работа, след завършване на средно образование, до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина, или до постъпването им на работа, трябва да заплатят сами здравните си осигуровки, напомнят от НАП. За периода на месеците юли - септември, повечето от завършилите средно образование не са ученици, не са и студенти редовна форма, и държавата не ги осигурява за сметка на бюджета.

Съгласно българското законодателство, лице което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, за период от 60 месеца, губи пациентските си права. За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да внесат първата здравна вноска за юли в размер на 16.80 лв. до 25 август 2016г. Допустимо е вноските да се платят и наведнъж.

Важно условие, преди плащането, е подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, в структурата на НАП по постоянен адрес на задълженото лице.

Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане: 56 11 11. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне, най-често от сайта на НАП. Най-лесният начин е лицата да получат достъп до Е-услугите на НАП с ПИК. Персоналният код ще им позволи достъп до видове справки касещи: здравен, социалноосигурителен статутс, лихви за забавени плащания и други. Размерът на дължимите здравни вноски може да се консултира и на: 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Съветът към българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина е да не забравят при завръщането си в България да изискват от висшето учебно заведение доказателствен документ за успешно приключил и заверен семестър или учебна година-редовна форма на обучение. Същото се превежда от заклет преводач и се представя пред НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето, и то да може да ползва услугите платени то НЗОК, съответно и да има право да ползва европейска здравна карта, в случай на необходимост.