Шанс за изоставените деца
Шанс за изоставените деца / netinfo
Децата от социалните домове да се завърнат в биологичните си семейства. Тази цел ще гонят от Сдружение”Самаряни”, които започват работа по проект „Достъп до социални услуги в общността на децата от Домовете за деца и младежи с умствена изостаналост в село Петрово и село Сладък кладенец”. Финансирането на проекта е осигурено още в края на миналата година, а той ще се осъществява през идните 12 месеца.

До момента само едно семейство е изразило готовност да вземе детето си от социален дом. “Осъзнаваме, че този процес е труден. В нашата работа ще преследваме и друга цел - децата, които остават в институциите да получават достъп до социални услуги, да имат възможност да пътуват и да придобиват житейски умения. За тази цел ще бъде закупен микробус. Деца и специалисти ще работят в различни ателиета. Засега са сформирани две – ателие за работа с глина и ателие “Момичета в пубертета”, каза в интервю за Дарик радио директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства Нейко Иванов.

Тази сутрин социалните работници от Сдружение “Самаряни” и представители на двата Дома в селата Петрово и Сладък кладенец ще посетят Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Бузовгради ще обменят опит и добри практики за работа с деца с увреждания.

В Дома в Бузовград се работи по програмата “Баба и внуче”, която насърчава възрастните хора да поемат частично дневната грижа за деца с увреждания.