заседание
заседание / netinfo
15 иззети каруци и 7 съставени акта по Закона за движение по пътищата в Казанлъшко, е равносметката за изминалия месец. За същия период, само на ул.“Кенали“, където движението с каруци е най-активно са проверени седем превозни средства с животинска тяга, които били с абсолютно изрядни документи, а вчера в град Шипка била отнета нерегламентирана каруца, отчете главен инспектор Павлин Коцев, началник-сектор „Охранителна полиция”.  Ромската общност се интересувала от изискванията по Наредба №30, а тя била разяснявана, добави още гл. инспектор Коцев по време на поредното съвещание на тема „Обществен ред и сигурност“ в Община Казанлък.

Сред обсъдените въпроси бяха и промени в Наредба №30 за  движението на каруци на територията на Казанлък. Заместник-кметът по „Инфраструктура, строителство и транспорт“ инж. Даниела Коева припомни, че мерки за подобряване на наредбата  както и разширяване на територията с ограничения на движението на каруци, Община Казанлък предприела още от 2014 година. Ограниченията са обозначени с пътни знаци, води се регистър на превозните средства с животинска тяга. Към момента техният брой в града е 116.

С регистрацията на каруците да се изисква и паспорт на животното,  каруците да бъдат боядисани в ярко жълт цвят, водачите задължително да носят светлоотразителна жилетка, да се завишат налаганите парични глоби, да се въведат ограничения за движение в тъмната част на денонощието, са  част от предложенията за изменение и допълнение на наредбата за движението на каруци на територията на общината.

Предложенията ще бъдат входирани в „Деловодството“ на Общински съвет – Казанлък и обобщени в доклад на Постоянната комисия по сигурност, обществен и екологичен ред. Той ще бъде публикуван за разглеждане и мнения на гражданите на сайта на Общинския съвет.

Законът за движение по пътищата не въвежда каквато и да било забрана за каруците и заради това  местните наредби не могат да противоречат на националното законодателство, но може, доколкото е възможно, да бъдат направени подобрения, бе мнението на юристите, изразено на съвещанието в община Казанлък. Ситуацията в града е спокойна във всяко отношение, увери началникът на РУ „Полиция“ – Казанлък главен инспектор Стойчо Крачолов.