С по 400 човека годишно се стопява Казанлък
С по 400 човека годишно се стопява Казанлък / Д.Бобева
С 400 жители средно годишно намалява община Казанлък. С всяка изминала година тревожно нарастваиотрицателния прираст на населението в района, като само за миналата годинапочиналите в общината са с 395 повече, от броя на родените бебета.

Данните бяха изнесени на проведен в Казанлък демографски форум.

Проявата бе под егидата на Министерството на труда и социалната политика и община Казанлък., които от лятото работят по съвместен проект за изработване на програма за демографско развитие на общината.

Според секретаря на общината Галя Стоянова,Община Казанлък е в изключително тревожно демографско състояние, застаряването на населението ще окаже и оказва сериозно негативно влияние върху местната икономика.

Този факт е един от тежките проблеми и предизвикателства, които трябва да решава местната власт в Казанлък, заяви тя.

В района има села, където близо 65% от живеещите са пенсионери, а хората в трудосопособна възраст едва 35%.

Имаме не повече от пет години, за да приемем спешни ,бързи, радикални мерки, по отношение на демографския срив в страната.

В противен случай е налице опасност за икономиката и сигурността на страната. Пред сериозни изпитания са както социалната, така и пенсионната системи.

Този тревожен извод направиха представители на Дирекция “Демографска политика и равни възможности “ в МТСП.

Пред участниците във форума директорът на дирекцията Емилия Войнова представи основните аспекти на приетата миналата година Национална демографска стратегия, която налага приемането на спешни мерки на всички нива в държавата- от ресорните министерства, така и от местните власти общините.

На фона на тъжната статистика у нас, добрата новина, е че въпреки всички негативни тенденции , проведено национална проучване за нагласите на младите хора в България показва, че е живо желанието засъздаване на семейство, независомо от факта, че през миналата години половината от родените бебета в България са родени като извънбрачни.