Ротари клуб с дарение за децата от ЦНСТ „Малък групов дом”
Ротари клуб с дарение за децата от ЦНСТ „Малък групов дом” / Община Стара Загора, архив

Ротари клуб - Стара Загора ще направи дарение на децата от Център за настаняване от семеен тип „Малък групов дом" в Стара Загора. Дарението ще бъде връчено днес в парк „Митрополит Методи Кусев", където с малък празник на открито децата ще изпратят лятото и ще кажат „Здравей, училище".

Членовете на Ротари клуб вече подпомогнаха децата от Центъра след като преди месеци дариха компютри за Центъра. С тях децата успяха да подготвят проекти по различни теми и да осмислят свободното си време през лятната ваканция.

ЦНСТ Малък групов дом - Стара Загора осигурява дом и грижа за 40 деца, които са на вързраст между 4 и 14 години. Децата са родени в региона на Стара Загора. Различни социални причини налагат те да живеят отделно от семействата си.

Груповите домове в Стара Загора са пет къщи и апартаменти, разположени в различни части на града. Там децата живеят на малки групи по 8, като братя и сестри се настаняват заедно. Жилищата наподобяват домовете на обикновените български семейства.

Децата посещават кварталните училища и детски градини, където общуват с връстниците си и растат сред съседската общност. За децата се грижат малки, но постоянни екипи, от по 5 човека. Грижата включва всички аспекти - външен вид, здраве, възпитание, образование, взаимоотношения с околните, уважение към самия себе си, грижа за дома и личните вещи.

„Това не е обикновена работа а родителстване, изискваща отговорност и лични качества", казва директорът на дома Недялка Събева.

На 26 септември 2014 г. се навършват седем години от старта на социалната услуга ЦНСТ Малък групов дом - Стара Загора.