Приключва проектът за жилищните проблеми на ромите
Приключва проектът за жилищните проблеми на ромите / DarikNews.bg, архив

В края на месец януари приключва проектът „Застъпничеството - прекият път за решаване на жилищните проблеми на ромския етнос", изпълняван от Фондация „Лозенец".

В рамките на проекта са преброени ромските къщи в град Мъглиж и селата Тулово, Дъбово, Ветрен и Зимница. Общият им брой е 482. От тях 113 са масивни сгради, 50 - полумасивни, 319 - паянтови, а 89 са извън регулация. В тази община живеят 2770 роми.

Проведени са анонимни анкети, целта на които е била установяване на коректна информация за градоустройствената ситуация, свързана с ромското население.
95,8% от анкетираните съобщават, че земята, върху която е построена жилищната им сграда е общинска собственост.

Сред предложенията на анкетираните са подходяща инфраструктура в проблемните места, узаконяване на масивни жилищни сгради, да се купуват къщи от българи, да се строи извън ромските квартали.

В миналото ромите в изследваните населени места са строели своите жилища само върху земя, която е в регулация. С нарастването на ромската популация и със занемаряването на контрола, в тези населени места е унаследена твърде тежка ситуация на прекомерно застрояване, строителство извън регулация предимно на паянтови постройки и при липса на нормална инфраструктура, са част от изводите, направени по проекта.

Обстоятелството, че земята, върху която са построени жилищните сгради е предимно общинска дава възможност за вземане на радикално решение, с цел да се подобри положението и да се спре незаконното строителство чрез вкарване на ромските махали в регулация, , узаконяване на масивни сгради, построяване на прилежаща инфраструктура и даване на разрешение за строителство извън ромския квартал.