Повече средства за висше образование искат от АБВ
Повече средства за висше образование искат от АБВ / DarikNews.bg, архив

Увеличаване на средствата за висше образование предлагат депутатите от групата на АБВ. В момента се отделят едва 0,68% от брутния вътрешен продукт, а хората на Първанов в Парламента ще настояват увеличение до 1,1 на сто. Средно за Европа коефициентът е 2,06%, което ни нарежда на предпоследно място-след нас се нарежда само Румъния, информира депутатът от АБВ проф. Иван Станков.

Според него приетата Стратегия за висше образование у нас е един от най-добрите до момента предложени варианти. „Освен регулиране броя на университетите и студентите стратегията дава възможност на ВУЗ-овете да развиват стопанска дейност, обсъдена беше и акредитацията, като на първо четене беше прието и моето предложение програмните и институционалните акредитации да се обединят", коментира в Стара Загора депутатът.

Според проф. Станков е необходимо да бъде намалена наполовина държавната поръчка за студентите, която в момента е 70 хиляди студенти.

Стратегията за висшето образование е рамка, в нея няма конкретни цифри, те ще бъдат заложени в Закона за висшето образование, уточни още народният представител.