соколчета
соколчета / Зелени Балкани
Водеща организация на Абу Даби си партнира със „Зелени Балкани“
Водещата организация на Абу Даби „Мохамед Бин Зайед“  си партнира с природозащитниците от „Зелени Балкани“, за да възстанови размножаването на дивата ловна популация в България.

Проектът „Завръщането на ловния сокол в България“, реализиран от „Зелени Балкани“, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите е кулминацията на изследователската работа на Агенцията по околна среда на Абу Даби (EAD) в България.

соколчета
Зелени Балкани


Първият значителен успех за проекта е излюпването на яйцата на пет малки соколчета в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ през размножителния сезон. Първото излюпено соколче е мъжко, наречено Виктор. „Фантастичната петорка“ се появява на бял свят под експертните грижи на екипа от проекта за възстановяване на ловния сокол. Екипът цели в центъра да се появят най-малко 20 соколчета, които да бъдат пуснати в природата през следващите месеци.

„Възможно е ловната популация отново да се завърне към благоприятното защитено ниво като се улесни потока на гени между популационните фрагменти и този проект е чудесна стъпка в правилната посока за осигуряване на устойчиво бъдеще за ловните соколи на Балканите“, обясни Негово Превъзходителство Маджид Ал Мансуриуправляващ директор на MBZRCF.

соколчета
Зелени Балкани


По думите му, излюпването на тези пет соколчета е изключително събитие за Фонда за опазване на видове „Мохамед бин Зайед“ и резултат от продължителните усилия по възстановяване на размножаването на ловни соколи в Южните Балкани, които впоследствие могат да свържат популациите на Централна Европа с тези от Източна Европа и Турция.

„С ценната подкрепа на Фонда за опазване на видове „Мохамед Бин Зайед“ и продължаващото сътрудничество между държавите, ние сме оптимисти, че видът на дивите соколи ще се възстанови“, категоричен е Ивайло Клисуров, управител на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“.