От днес могилата „Оструша” разкрива за туристите още от своите тайни
От днес могилата „Оструша” разкрива за туристите още от своите тайни / Община Казанлък

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова и заместник-изпълнителния директор на „Мини Марица Изток" ЕАД Иван Караиванов прерязаха днес, 25 август, лентата на обновената и модернизирана защитна пострoйка на могилата "Оструша".

На церемонията присъстваха още председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, главният архитект на община Казанлък Ивелин Недялков, заместник-председателят на ОбС Нено Влайков, общински съветници, директорът на ИМ „Искра" Момчил Маринов, археологът проф. Николай Овчаров, граждани, туристи, сред които и много чуждестранни.

Модернизираното съоръжение позволява да се виждат и нови партерни части от култовия комплекс "Оструша", които досега бяха недостъпни за туристите. Могилата се датира около средата на ІV в пр.Хр. Открита е през пролетта на 1993 г.

От днес могилата Оструша разкрива за туристите още от своите тайни
netinfo

Гробницата се състои от шест помещения - кръгла камера, квадратна камера, две правоъгълни помещения и централна камера - саркофаг. Досега достъпна за туристите бе само централната камера. Тя е издълбана от единствен монолитен гранитен блок и тежи около 40 тона, а заедно с каменния покрив надхвърля 60 тона. Камерата е уникална с оформлението на тавана, който е релефен и във всяко квадратче има красиви цветни изображения. Най- добре запазена е фреската, изообразяваща красива дамска глава.

С реконструкцията на гробично-култовия комплекс и обновяването на защитната постройка, чието тържествено откриване бе днес, стана възможно да се разглеждат и основите на светилището, съставени от внушителни гранитни късове.

Реконструкцията и модернизацията на защитната постройка бе финансирана с дарение от „Мини Марица Изток" ЕАД в размер на 15 хил. лв.

В своето слово при откриването на обновеното съоръжение заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов подчерта, че заслуга за тази дейност има Община Казанлък, чието ръководство за първи път е толкова активно за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на общината. Развиването на културния туризъм е един от пилоните за развитие на туризма в България, каза още Иво Маринов. Той спомена също, че Казанлък ще участва на изложението в Токио през октомври т.г. с уникалната тракийска култура и подкрепи инициативите не само могилата „Оструша", но и всички 9 гробници, разкрити досега на територията на община Казанлък, всяка уникална със своите особености и тайни, да влязат в Световното наследство под егидата на ЮНЕСКО.

В своето приветствие кметът на община Казанлък Галина Стоянова изказа благодарност към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, към заместник-министър Маринов, както и към дарителя „Мини Марица Изток" ЕАД за възможността да направят „Оструша" едно наистина привлекателно място за посещение на многобройните туристи. По думите на кмета, това е най-красивата от разкритите 9 гробници от всички над 1000 могили в района, но в същото време състоянието й е било доста жалко. Със средствата от енергийната компания „Оструша" вече няма нищо с предишното си състояние - тя се е превърнала с исторически обект, представен на туристите по модерен начин.

Само няколко седмици след посещението на министъра на финансите Симеон Дянокв и министъра на културата Вежди Рашидов в Долината на тракийските царе, първите 350 хил. лв. за изработване на Общ устройствен план на Долината и проектиране пълната реконструкция на 3 гробници - „Оструша", „Хервеция" и „Грифоните", са в сметката на Община Казанлък, съобщи кметът Стоянова. Тя подчерта активността на Общината целият могилен комплекс да влезе в ЮНЕСКО като паметник на културата и съобщи новината, че уникалните находки от гробниците в Казанлъшко ще гостуват на Лувъра. Бронзовата глава на Севт ІІІ и предметите, открити в неговата гробница, ще бъдат един от акцентите на експозицията на тракийски съкровища от България, е информацията от самия президент на световния музей Анри Лоарет.

От името на „Мини Марица Изток" ЕАД заместник-изпълнителният директор Иван Караиванов обеща и занапред подкрепа за съхраняване на културното наследство в община Казанлък. Директорът на ИМ „Искра" Момчил Маринов допълни, че това, което се направи сега за могилата „Оструша", е свързано не само с нейното съхраняване за поколенията, но и с естетическото й представяне пред света.

Кметът Галина Стоянова връчи на заместник-министър Иво Маринов реплика на златния киликс, открит в гробницата „Голяма Косматка", а на заместник-изпълнителния директор на „Мини Марица Изток" Иван Караиванов - грамота и паметен плакет на Община Казанлък, като израз на благодарност за оказаната подкрепа и съдействие.